Az 1920-as évek Párizsa elevenedik meg a Munkácsy Mihály Múzeumban

Munkácsy Mihály Múzeum Jankay kiállítás Fotó: Körös Hírcentrum

„De hiszen Párizs valóságos óceán. Beledobhatod a mérőónt, mélységét soha nem ismered meg. Keresztül-kasul járod, hogy leírd; de akármennyi gondot fordítsz is a bejárására, leírására, akármily számosak és buzgók is e tenger kutatói, mindig akad még ott szűz terület, ismeretlen barlang, egy-egy virág, igazgyöngy, szörnyeteg vagy más meglepő lelet, ami elkerülte az irodalmi búvárok figyelmét” – lehet olvasni Honoré de Balzac idézetét a Rell Lajos kiállítóterem falán.

A francia író szavai tökéletesen jellemzik nem csak Párizst, hanem a Munkácsy Mihály Múzeum legújabb, az „Egy csabai az őrült évek Párizsában – Jankay Tibor” című kiállítás hangulatát is. A múzeum gazdag Jankay-gyűjteményt tudhat magáénak, a békéscsabai születésű művész még a kilencvenes években több ezer alkotást adományozott az intézménynek.

hirdetés

Dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató köszöntőbeszédében elárulta, hogy a gyűjtemény nagyon változatos, mivel több évtizedet és művészeti korszakot ölel fel. A múzeum művészettörténésze, egyben a tárlat kurátora, Gyarmati Gabriella olyan műveket szeretett volna kiállítani, amelyeket még nagyközönség nem látott. Így esett a választás Jankay Tibor Párizsban töltött éveire.

A megnyitóra meghívást kapott dr. Basics Beatrix művészettörténész, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem professzora is, aki elmondta; a két világháború közötti években minden művész Párizsba vágyott, mivel egy gazdag és sokszínű művészeti élet alakult ki. Ez nagyon vonzó volt a fiatal Jankay Tibor számára: két évig a városban tanult, miközben művészként tevékenykedett.

A kiállításon ezek az évek elevenednek meg Jankay szénrajzain és fényképein keresztül. Fényképeiről érdemes tudni, hogy több évtizedig tiltólistán voltak, mivel az akkori kor emberének túlságosan tabudöntögető szemszögből mutatta be Párizs őrült éveit.

Tímár Ella, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnöke örömét fejezte ki, hogy a város és egyben a múzeum nagy becsben tartja és ápolja Jankay Tibor örökségét. Az „Egy csabai az őrült évek Párizsában – Jankay Tibor” című kiállítás, egészen 2024. június 30-ig látogatható, a múzeum Rell Lajos termében.

 

Munkácsy Mihály Múzeum Jankay kiállítás
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy Mihály Múzeum Jankay kiállítás
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy Mihály Múzeum Jankay kiállítás
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy Mihály Múzeum Jankay kiállítás
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy Mihály Múzeum Jankay kiállítás
Fotó: Körös Hírcentrum