Országos versenynek adott otthont a Nemes Tihamér Technikum

Szeresd a pingvint verseny, Linux verseny Nemes Tihamér Fotó: Körös Hírcentrum

Idén 5. alkalommal rendezte meg a Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium, a Szeresd a Pingvint Alapítvánnyal közösen a „Szeresd a pingvint!” elnevezésű junior Linux rendszer-adminisztrátorok országos versenyét.

Az iskolában az informatika oktatás egyik meghatározó része a Linux rendszer-adminisztrátori képzés. A verseny célja, hogy a Linux operációs rendszer használatát népszerűsítse a fiatalok körében, ezáltal csökkenteni az informatikai területen felmerülő szakemberhiányt. A verseny azért is hiánypótló, mert az országban ez az egyetlen Linux-verseny, ami a középiskolás korosztályt szólítja meg. A novemberi elődöntő online zajlott, ahol a 47 versenyzőből a legjobb 10 jutott tovább a döntőbe.

hirdetés

Jámbor Zoltán a Nemes Tihamér Technikum informatika oktatója elmondta, hogy a fiatalok nem vakon vágtak neki a döntőnek, előtte megkapták a felkészítő anyagot, ami tartalmazta a versenyen előforduló témaköröket. Többek között a felhasználói adminisztráció kezelését, a szűréseket, a hálózati beállításokat, illetve titkosítás készítését és annak visszafejtését kellett elvégezniük.

A Linux rendszere attól különleges, hogy teljesen karakteres felületű, ami azt jelenti, hogy a feladatoknál a diákok nem használhattak egeret, teljes mértékben a billentyűzetre kellett hagyatkozniuk a parancsok begépelésénél. A versenyt egy bemutatkozás előzte meg, a diákok elmondták pontosan honnan érkeztek és mikor ismerkedtek meg a Linux rendszerével; általában a fiatalok még általános iskolás korukban fedezték fel az operációs rendszert, majd főként autodidakta módon sajátították el a felület kezelését.

„Érdekes színfoltja volt a mostani versenynek, hogy volt egy békéscsabai hölgy versenyző is. Az informatikában folyamatosan keresik a nőknek a jelenlétét, mert ők más megvilágításban gondolkodnak, oldanak meg összetett feladatokat, így hatékonyabbá tudják tenni egy csapat működését. Bízom benne, hogy jövőre is lesznek majd hölgy versenyzők” – tette hozzá Jámbor Zoltán.

A „Szeresd a pingvint!” verseny eredménye:
1. Tamás Vince (BMSZC Petrik Lajos Két tanítási Nyelvű Technikum)
2. Vadász Balázs (BMSZC Neumann János Informatikai Technikum)
3. Novotny Levente (BMSZC Petrik Lajos Két tanítási Nyelvű Technikum)
4. Gubucz Emma (Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium)
5. Vadász Zsolt (Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium)
6. Szabó Noé Bendegúz (VSZC Ipari Technikum)
7. Salánki Dávid (Gödöllői Török Ignác Gimnázium)
8. Turcsányi Vince (Újbudai József Attila Gimnázium)
9. Kardos Zoltán (HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium)
10. Szász Roland (Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum)

Szeresd a pingvint verseny, Linux verseny Nemes Tihamér
Fotó: Körös Hírcentrum
Szeresd a pingvint verseny, Linux verseny Nemes Tihamér
Fotó: Körös Hírcentrum
Szeresd a pingvint verseny, Linux verseny Nemes Tihamér
Fotó: Körös Hírcentrum