Előbb meg akarta fojtani, majd felgyújtotta áldozatát a mezőhegyesi férfi

mezőhegyesi gyilkosság Fotó: Police.hu

Egy 26 éves többszörösen büntetett előéletű, jelenleg más ügyből kifolyólag jogerős fogházbüntetését töltő mezőhegyesi férfi az áldozatát előbb meg akarta fojtani, majd az eszméletlen férfit felgyújtotta. A Békés Vármegyei Főügyészség aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat ellene. Testvérének, egy szintén többszörösen büntetett előéletű 35 éves férfinak bűnpártolás bűntette miatt kell bíróság elé állnia.

hirdetés

A vádirati tényállás szerint a bűncselekmény előzménye az, hogy a sértett és egy társa korábban, 2017-ben egy alkalommal megverte a jelen ügyben terheltként szereplő testvérpárt, amely miatt a Battonyai Járásbíróság társtettesként elkövetett testi sértés bűntette és annak kísérlete miatt el is ítélte őket. Az ezt követő időszakban a 26 éves férfiban az az elhatározás alakult ki, hogy a későbbiek során bosszúból meg fogja ölni a sértettet. Ezt többször is hangoztatott testvérének, illetőleg más személyek előtt is.

hirdetés

A vádbeli napon, 2022. november 02-án a sértett, egy akkor 44 éves mezőhegyesi férfi este 18 óra felé érkezett meg az egyik mezőhegyesi presszóba. Ott italozni kezdett, az este folyamán erősen ittas állapotba került. A terheltek később érkeztek az italmérő helyre és szintén inni kezdtek, de konfliktus, szóváltás nem alakult ki a felek között. A 26 éves terhelt és a sértett az este folyamán együtt biliárdozott. Zárórát követően, az éjszakai órákban is együtt távoztak a presszóból és hazafelé indultak. Ekkor a terhelt – felmérve a körülményeket és azt, hogy a sértettel kettesben maradtak – a korábbi elhatározásának megfelelően véglegesen eldöntötte, hogy meg fogja ölni a sértettet.

Mezőhegyes külterületén, egy erdős területen rátámadt az ittas állapota miatt ellenállásra kevésbé képes sértettre és legalább három alkalommal ököllel arcon ütötte. Majd a földre kerülő sértettet több alkalommal megrúgta. Ezt követően a terhelt a földön hanyatt fekvő sértett fölé hajolt és fojtogatni kezdte őt. Miután a sértett eszméletét vesztette, a terhelt a tettétől megrettenve élesztgetni próbálta a mozdulatlan állapotban lévő sértettet. Rázogatta és a mellkasát nyomkodta. De mivel a sértett már nem mozdult, ezért úgy vélte, hogy a sértett az életét vesztette. Valójában a sértett ekkor még életben volt, de életfunkciói gyengék voltak.

Ekkor a 26 éves férfi felkereste lakóhelyén a testvérét. Közölte vele, hogy megölte a sértettet, majd rávette arra, hogy segítsen neki a holttestet felgyújtani. Egy fél literes műanyag flakonba benzint öntöttek, majd azzal együtt visszamentek a cselekmény helyszínére. A helyszínen a 35 éves férfi ellenőrizte a sértett életfunkciót, azonban a lélegzését nem észlelte. Ezért testvére a magukkal vitt benzinnel lelocsolta a sértettet, majd meggyújtotta. Ezt követően a terheltek hazamentek. Az általuk az este folyamán viselt ruhaneműket, lábbeliket, valamint a 26 éves terhelt és a sértett mobiltelefonját elégették az ott lévő kályhában.

A sértett a helyszínen elhalálozott, holttestét másnap reggel találták meg. Halálának oka egyrészt a fojtogatás által előidézett gégeszűkület, következményes oxigénhiányos agykárosodás volt. Ehhez hozzájárult az égés által kiváltott szén-monoxid mérgezés, valamint az égési sérülések is.

A főügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a minősített emberölést megvalósító férfit beismerése esetén is végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje. Továbbá állapítsa meg, hogy abból a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható. Testvérével szemben pedig végrehajtandó börtönbüntetést szabjon ki, és mindkettőjüket tiltsa el a közügyek gyakorlásától. A főügyészség indítványa szerint a nyomozás során felmerült több mint 2.600.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költséget is nekik kell majd megfizetniük.

Tekintettel arra, hogy a 35 éves férfi a bűncselekményt egy másik ügyben a Battonyai Járásbíróság által vele szemben lopás bűntette miatt kiszabott 1 év időtartamú, 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, a főügyészség indítványt tett ezen felfüggesztett szabadságvesztés büntetés végrehajtásának elrendelésére is. Az eljárás a Gyulai Törvényszéken folytatódik.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

hirdetés