Két repülőgép lelövéséről számolt be az orosz védelmi tárca

Lelőtte az orosz légvédelem az ukrán légierő egy Szu-25-ös és egy Szu-27-es repülőgépét Dnyepropetrovszk megye légterében, valamint megsemmisítette HIMARS és Uragan sorozatvetők 14 rakétáját, továbbá hat Neptun hajóelhárító rakétát és 38 drónt az elmúlt nap folyamán – közölte az orosz védelmi tárca vasárnapi hadijelentésében.

hirdetés

A minisztérium szerint az orosz erők a kupjanszki frontszakaszon négy rohamot vertek vissza, a frontvonal mentén pedig több mint hatszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg, közülük több mint háromszázan a Donyecknél vívott harcokban. Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy lőszerraktárt, két harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, három lengyel gyártmányú Krab és egy francia CAESAR önjáró, valamint két brit FH-70-es és egy amerikai M119-es vontatott tarackot.

hirdetés

Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt “Donyecki Népköztársaság” vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az ukrán haderő a Belgorodot és Donyecket ért csapásaival “minden határt átlépett”. Azt mondta, hogy az orosz hadsereg ezekre a támadásokra “keményen válaszol”, de csak katonai célpontokat lő, és a megtorlás nem érintheti a polgári lakosságot, mert “Oroszország nem viselkedhet úgy, mint Ukrajna”.

Belgorod központját orosz hatósági közlések szerint december 30-án ukrán rakétatűz érte, aminek következtében 25 ember életét vesztette, több mint százan pedig megsebesültek. Vjacseszlav Gladkov kormányzó vasárnapi Telegram-bejegyzése szerint közülük húsz embert moszkvai kórházak intenzív osztályán, további 69-et pedig más oroszországi egészségügyi intézményekben ápoltak. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

MTI

hirdetés