Miklós Attila: Stabilabb alapokról indul a 2024-es költségvetés tervezése

Miklós Attila Fotó: Körös Hírcentrum

A közelmúltban tartotta a 2023-as év utolsó hivatalos közgyűlését a békéscsabai testület, amely után a legfontosabb témákról Miklós Attila és Fülöp Csaba önkormányzati képviselők is beszámoltak egy a Szövetség Békéscsabáért frakció képviseletében tartott sajtótájékoztatón.

hirdetés

Ahhoz képest, hogy mennyi napirendi pontot tárgyaltak, viszonylag gyorsan vége lett a közgyűlésnek Békéscsabán – kezdte a beszámolót Miklós Attila. Ráadásul zárt ülés keretében egy olyan téma is felmerült, amelyről korábban még nem tudtak a képviselők. Ez volt az alpolgármester-választás napirendi pontja. Hanó Miklós korábbi alpolgármester elhunytát követően kötelezően választani kell a városnak egy harmadik alpolgármestert. Ugyanis a szervezeti és működési szabályzat alapján a városvezetésben szükség van egy polgármesterre és három alpolgármesterre. Mivel a harmadik alpolgármester személye hónapokig nem tisztázódott, ezért a kormányhivatal egy levélben értesítette a városvezetést, hogy mindenképpen válasszanak egy harmadik személyt is, állítsák helyre a törvényes állapotot.

hirdetés

Az ülés talán legfontosabb napirendi pontja a költségvetési koncepció megismerése volt. Összesen két témával foglalkoztak a város pénzügyeit illetően – emelte ki Fülöp Csaba. Ismételten sor kerülhetett a 2023. évi költségvetés módosítására is, ennek ismét pozitív oka volt, hiszen többletbevétele keletkezett a városnak év végére is. Ezek a folyamatos pozitív hírek azt is előrevetítik, hogy erősebb alapokkal indul a 2024-es költségvetés tervezése.

Az új költségvetés megalkotásakor nagyon fontos szempont, hogy tovább tudják vinni a kisebb fejlesztéseket, illetve hogy fizetőképes maradhasson a város, valamint finanszírozni tudják a helyi intézményeket. Ugyancsak kiemelt feladat továbbá a város rendezettségének fenntartása. Ehhez szükséges a városgazdálkodási kft. megfelelő működése. Az önkormányzati cég 2023 elején alulfinanszírozott volt, viszont azóta tudtak plusz forrásokat fordítani a különböző feladatokra. Ahogy látszottak a plusz bevételek, abból emelték a cég büdzséjét is. Fontos az önként vállalt feladatok továbbvitele az új évben, ebben Békéscsaba élen jár. Mint például a kulturális intézmények vagy a sport, a szociális ágazat finanszírozása.

Miklós Attila a sajtótájékoztatójukon kitért arra is, hogy megszavazta a testület a menzai térítési díjak emelését, illetve további két évvel meghosszabbította a Pannon Menza szerződését. Úgy érzi, hogy a békéscsabaiak közül egyre többen mondják le a menzai étkeztetést, ezért kértek egy kimutatást arra vonatkozóan, hogy 2022 nyara óta mennyien mondták le a békéscsabai oktatási intézményekben ezt a közétkeztetési formát.

Azzal kapcsolatban is szó esett a sajtótájékoztatón, hogy lezárta a kormányzat a modern városok programot. Azt Miklós Attila is elmondta, hogy számos projekt, fejlesztés valósult meg Békéscsabán ehhez köthetően. Azonban több olyan gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő fejlesztés nem, amely tervben volt, de jó eséllyel már nem is fog. Azt szeretnék látni, hogy nem csak látványberuházások, hanem valódi gazdaságélénkítő fejlesztések érkeznek a megyeszékhelyre, úgy, hogy ebben az állam szerepet vállal.

hirdetés