London pénzügyi támogatást nyújt drónok vásárlására Ukrajnának

Rishi Sunak brit miniszterelnök pénteken Kijevbe utazott, ahol bejelentette: megnövelik Ukrajna katonai támogatásának mértékét, hogy segítsék Kijevet új harci drónok – köztük megfigyelő, nagy hatótávolságú csapásmérő és tengeri drónok – beszerzésében.

hirdetés

Sunak közölte, hogy Nagy-Britannia a következő pénzügyi évben 2,5 milliárd fontra növeli támogatását, ezzel az előző két évhez képest 200 millió fonttal megemelik a támogatás mértékét.

hirdetés

A londoni kormány közleményében kiemelte: mindenkinél nagyobb mennyiségű drónszállítmányt fog küldeni Ukrajnának, és a drónok nagy részét várhatóan Nagy-Britanniában fogják gyártani. A dokumentum szerint a védelmi minisztérium nemzetközi partnerekkel együttműködve jelentősen megnöveli az Ukrajna védelme számára biztosított drónok számát.

Sunak hivatala szerint a két ország történelmi jelentőségű brit-ukrán biztonsági együttműködési megállapodást is alá fog írni, amely a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-ek csoportjának azon megállapodását követi, hogy kétoldalú biztonsági biztosítékokat nyújtanak Ukrajnának.

Nagy-Britannia szerint a megállapodás hivatalossá teszi az Egyesült Királyság által Ukrajna számára nyújtott és a jövőben is nyújtandó támogatást, beleértve a hírszerzési információk megosztását, a kiberbiztonságot, az egészségügyi és katonai kiképzést, valamint a védelmi ipari együttműködést.

„Ma egy üzenettel vagyok itt: az Egyesült Királyság nem fog meginogni”. Hozzátette: „Ukrajna mellett fogunk állni, a legsötétebb órákban és az elkövetkező jobb időkben is” – szögezte le a brit miniszterelnök.

MTI

hirdetés