Megsértették a munkavédelmi szabályokat egy békéscsabai cégnél, két dolgozó súlyosan megsérült

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

Maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és további 1 rendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 65 éves büntetlen előéletű gyulai és egy 33 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfival szemben, akik megsértették a munkavédelmi szabályokat és ennek következtében súlyosan megsérült két munkavállaló.

hirdetés

A 65 éves férfi munkavédelmi szakember munkakörben, míg a 33 éves férfi öntödevezető munkakörben állt alkalmazásban a vádbeli időszakban egy békéscsabai székhelyű, könnyűfémöntéssel, fémtartályok gyártásával, fémfelület-kezeléssel foglalkozó gazdasági társaságnál. A cégnél 2021. július 20-án, az esti órákban munkahelyi baleset történt, amelyben súlyosan megsérült egy betanított öntőként dolgozó férfi, aki az öntőgépen végzett munkát. A sértett munkakörébe tartozott a hőtartó kemencétől a géphez vezető csatorna tisztítása is.

hirdetés

A sértett a kerámia csatorna tisztítását az előírással ellentétben akként végezte el, miszerint a berendezést nem állította kézi vezérlésre, annak érdekében, hogy az öntődugattyú szárának és kengyelének a mozgása leálljon. A sértett rosszul számolta ki a ciklusidőt, és a berendezés mozgásba lendült a tisztítás során. A szabálytalan művelet eredményeképpen a sértett keze beszorult a gépbe, melynek következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

A sértett a szabálytalan munkavégzést azért tudta megvalósítani, mivel több év alatt helytelen gyakorlat alakult ki az öntödei üzemben, amely szerint a munkavállalók a csatornatisztításkor nem állították át a gépet kézi vezérlésre, azzal a céllal, hogy ne kelljen leállítani a berendezést. Ennek egyik oka tudomásuk szerint az volt, hogy a munkabér kifizetésének alapját képező norma meglegyen.

A cégnél a baleset bekövetkezése után sem változtattak a helytelen gyakorlaton, amely rövid időn belül újabb súlyos balesethez vezetett. 2021. október 07-én, a hajnali órákban egy másik betanított öntő végzett munkát egy másik öntőgépen, aki szintén nem állította át a gépet kézi vezérlésre a kerámia csatorna tisztításakor. A szabálytalan művelet eredményeképpen a sértett lába beszorult a gépbe, és a bal lábszár alsó harmadának, a bal bokának és a bal lábfejnek az összezúzását, csonkolását szenvedte el. A sértett gyógykezelése a bal lábszár csonkolásával volt csak lehetséges, így a baleset maradandó fogyatékosságot eredményezett.

A terhelteknek azért kell bíróság elé állniuk, mert az évek óta fennálló helytelen és a munkavállalók testi épséget veszélyeztető gyakorlatot, a munkavállalók szabálytalan munkavégzését eltűrték, ellenőrzési kötelezettségük tekintetében mulasztottak, és nem tettek érdemi intézkedést a helytelen és veszélyes munkavégzés megszüntetésére. Mulasztásukkal több foglalkozási szabályt megsértettek, amely hozzájárult a munkahelyi balesetek bekövetkezéséhez – írja közleményében a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés