Oroszország újabb rakétákat indított területéről Ukrajna ellen

Oroszország újabb rakétákat indított területéről Ukrajna ellen a kedd reggeli masszív támadást követően napközben, emiatt több megyében légiriadót rendeltek el – közölte az ukrán légierő a Telegramon.

hirdetés

A beszámoló szerint a légierő kora délután azt észlelte, hogy az oroszországi Lipeck terület felett egy Tu-22M3 repülőgép rakétákat lőtt ki Ukrajnára. Néhány perccel később több rakéta fellövését észlelték az oroszországi Kurszkk régióból. A rakéták az ukrajnai Szumi megye felé haladtak. Az Ukrajna északkeleti részén fekvő régiót ily módon egy nap alatt a második rakétatámadás érte. A helyi kormányzói hivatal a Telegramon közzétett közleményében azt írta, hogy a reggeli támadás következtében Sosztki településen létfontosságú infrastrukturális objektumokban keletkeztek károk; személyi sérülésekről nem tettek jelentést.

hirdetés

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegramon közölte, hogy nem erősítették meg neki azt a korábbi értesülést, amely szerint a fővárost ért reggeli támadásban egy ember meghalt. Az ukrán katasztrófavédelem a Facebookon azt írta, hogy 22-en sérültek meg a Kijevet ért támadásban, és egy kórházba szállított sérült a klinikai halál állapotában van. A városban keletkezett tüzeket eloltották. Klicsko arról is tájékoztatott, hogy a főváros Szvjatosinszkij kerületében evakuálták egy lakóházból az embereket, mert egy fel nem robbant rakétarobbanófejet találtak ott.

Ihor Terehov, a keleti országrészben lévő Harkiv polgármestere a Telegramon arról adott hírt, hogy a város egy része áramszolgáltatás, fűtés és víz nélkül maradt az orosz rakétatámadás nyomán. A nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városában pedig hackertámadás miatt szakadt meg a melegvízellátás és fűtés egy lakónegyedben a helyi szolgáltató közlése szerint. Szerhij Najev, az ukrán egyesített erők parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy az ország északi részében szolgálatot teljesítő ukrán katonák megsemmisítettek egy orosz robotrepülőgépet.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 378 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett 22 orosz harckocsit és 51 tüzérségi rendszert.

MTI

hirdetés