Lecsapott a NAV: feketén tevékenykedett a Békés vármegyei autószerelő

autószerelők Illusztráció: Pixabay.com

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja a beszerzések, vásárlások adatait, mivel az online számlaadat-szolgáltatás, a vásárlás értékétől függetlenül kötelező. A beérkező adatokból kitűnik például a bevallott bevétel, és a beszerzési számlák értékének kirívó ellentmondása is.

Így volt annál az autószerelőnél is, aki a kataalanyiság mellett áfa alanyi mentességet választott, abban bízva, hogy elkerüli a NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának figyelmét. Beszerzési számláinak adatai azonban egyértelműen jelezték a kockázatot, mivel a 2020 és 2022 közötti három évre összesen bevallott 21 millió forint bevételével szemben több mint 46 millió forint értékben vásárolt alkatrészeket.

hirdetés

A különbség az eltitkolt, nem számlázott bevételéből származott, ami után a szerelő adót nem fizetett, ezzel jelentős és jogtalan előnyhöz jutva az adót tisztességesen fizető piaci szereplőkkel szemben.

A valós bevétel és az annak alapján fizetendő adó összegét a NAV revizorai a beszerzett alkatrészek értéke alapján, becsléssel határozták meg. A bevételek eltitkolása mindenkinek komoly rizikóval jár, mert a jogszabályi előírások alapján az adóbírság ez esetben nem mérsékelhető, és a mértéke a feltárt adóhiány 200 százaléka. Az összesen 30 millió forintra rúgó követelés biztosítására a 60 millió forint értékben lefoglalt ingatlanok, járművek és gépek nyújtottak fedezetet.

A szerelőnek is egyértelmű volt, hogy ezt olcsón nem fogja megúszni, ezért a fellebbezési jogáról lemondva a teljes adóhiányt megfizette, és mivel ekkor csak a bírság felét kell megfizetnie, az eljárás vége a bevallani elmulasztott adó kétszerese lett.

A tevékenységüket feketén, számla nélkül végzőkkel szemben indított eljárásaival a NAV nemcsak az államot megillető bevételeket, hanem a becsületesen adót fizető, tisztességes piaci szereplőket védi – írja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ez is érdekelheti: