Ukrán hadsereg: az orosz fekete-tengeri flotta egyharmada vált működésképtelenné

Az ukrán erők az orosz fekete-tengeri flotta hadihajóinak mintegy 33 százalékát tették működésképtelenné az Oroszország által Ukrajna ellen indított orosz invázió kezdete óta – közölte az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs osztálya kedden a Telegramon.

“Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint hadseregünk 24 orosz hajót és egy tengeralattjárót tett működésképtelenné. Nyílt forrásból származó adatok szerint a nagyszabású invázió kezdetén az orosz fekete-tengeri flotta 74 hadihajóból állt” – írta közleményben a kommunikációs osztály. Az ukrán különleges erők arról számoltak be a sajtószolgálatukon keresztül, hogy megsemmisítettek a Fekete-tengeren egy orosz radarállomást és annak berendezéseit, amelyek segítségével az ellenség kamikaze drónokkal támadta Ukrajna déli részét.

hirdetés

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Telegramon közölte, hogy hatástalanította az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) egy Ukrajnában működő nagylétszámú hírszerző hálózatát, amelynek az ukrán titkosszolgálatok korábbi és jelenlegi tisztviselői is tagjai voltak. A közlés szerint őrizetbe vették az ellenséges csoport öt tagját. Köztük vannak a védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége és az ukrán külső hírszerzés egykori tisztviselői, valamint az SZBU egyik regionális részlegének egy alkalmazottja. “A gyanúsítottak ugyanazzal az FSZB-s tartótiszttel álltak kapcsolatban, aki jelenleg az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten tartózkodik. Ennek a hírszerző hálózatnak az volt a feladata, hogy információkat továbbítson Ukrajna védelmi erőiről és stratégiailag fontos energetikai létesítményeiről Oroszországnak” – fejtette ki az SZBU sajtóközleményében.

Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők támadást intéztek a régióban lévő Zolucsiv településre, ahol eltaláltak egy szállodát. Az épület romjai alól egy kéthónapos csecsemő holttestét emelték ki a mentést végzők, három nőt – köztük a csecsemő édesanyját – sérülésekkel szállították kórházba. Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában kiemelte, hogy az elmúlt nap során az orosz erők támadásai legalább hét civil halálát okozták és 13 helyi lakos sebesült meg.

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon tájékoztatott arról, hogy a kijevi törvényhozás jóváhagyta Volodimir Zelenszkij rendeleteit, és újabb 90 nappal meghosszabbította a hadiállapotot, valamint az általános mozgósítást. Hozzátette, hogy már tizedik alkalommal szavazta meg a parlament a hosszabbítást. Az ukrán vezérkar reggeli jelentésében közölt összesítés szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 390 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett 17 orosz harckocsit, 18 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert.

MTI