Németország újabb nagy értékű katonai segélycsomagot készül átadni Ukrajnának

Németország egy új azonnali, 1,13 milliárd euró értékű katonai segélycsomagot készül átadni Ukrajnának – jelentette be Olaf Scholz német kancellár pénteken Berlinben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A kancellár szavai szerint a csomag elsősorban légvédelmi és tüzérségi eszközökből áll, konkrétan harminchat páncélozott és kerekes tarackról, 120 ezer lőszerről, két Skynex légvédelmi rendszerről és IRIS-T rakétákról van szó. Scholz hozzátette, hogy Németország eddig összesen 28 milliárd euró értékű támogatást nyújtott, illetve helyezett kilátásba Ukrajnának. „Németország nyújtja a második legnagyobb katonai segítséget Ukrajnának – jegyezte meg a német kancellár, hozzátéve, hogy Berlin addig fogja támogatni Ukrajnát, ”ameddig csak szükséges„.

Zelenszkij németországi látogatása során kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodást is aláírtak. A tavaly júliusi, Litvániában megrendezett NATO-csúcson határozták el a szövetség vezetői, hogy a NATO-országok külön-külön hosszú távú biztonsági megállapodást kötnek Ukrajnával. Elsőként Nagy-Britannia írt alá ilyen megállapodást Ukrajnával, péntek este pedig – Németország után – Franciaország is hasonló lépésre készül.

Olaf Scholz ”történelmi lépésnek„ nevezte e megállapodás aláírását, és azt mondta, az ukrán-német kapcsolatok ”egészen új szintre emelkedtek„ az utóbbi két évben.

Az ukrán elnöki iroda a honlapján közzétette a tíz évre szóló megállapodás szövegét. A dokumentum szerint abban az esetben, ha Oroszország a jövőben fegyveres támadást indít Ukrajna ellen, a megállapodásban részes felek bármelyikének kérésére 24 órán belül konzultációt folytatnak a válaszlépések meghatározása érdekében. Németország a szerződésben megerősítette, hogy szükség esetén gyors és folyamatos biztonsági segítséget, minden szükséges területen modern katonai felszerelést, valamint gazdasági segítséget nyújt Ukrajnának, megállapodásra törekszik az Európai Unióban arra, hogy Oroszország helyzetét szankciókkal nehezítsék. Németország továbbra is támogatja Ukrajnát az EU-tagság felé vezető úton, és ehhez gyakorlati útmutatást ad – áll a megállapodásban az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint.

Zelenszkij a sajtótájékoztatón kiemelte: a megállapodás már az idei évre előírja, hogy Németország több mint 7 milliárd eurós védelmi támogatást nyújtson. ”A megállapodás rögzíti az Oroszoroszági Föderáció felelősségét és az Ukrajna ellen elkövetett orosz háborús bűncselekményeket. Alapvetően meghatározza az Oroszország elleni szankciókat és a két országnak az orosz vagyontárgyak befagyasztásával kapcsolatos álláspontját, amely szerint minden ilyen eszközt el kell kobozni, és Ukrajna védelmére, valamint az ország újjáépítésére kell fordítani” – fejtette ki az ukrán elnök.

MTI