Pál Miklósné: Békéscsaba a népművészeti élet centruma lett

Népművészeti Fotó: Körös Hírcentrum

Az év 365 napján közel 900 eseményt valósított meg a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. Ezeken a programokon legalább százezer látogatót regisztrálhattak – árulta el Pál Miklósné, a szervezet vezetője.

hirdetés

Mindezek mellett, amennyire lehetőségük van rá, az online térben is jelen vannak, hiszen a fiatalokat talán így tudják a legkönnyebben elérni. Ráadásul az online jelenlétnek köszönhetően nem csupán Békés vármegyéből voltak kíváncsiak az egyesületre, hanem Amerikából, Kínából is rájuk kerestek. Kínában jelenleg is látható egy kiállítás, amely a szervezet munkáját, különböző alkotásait mutatja be. Hímzések, viseletek láthatóak Kantonban, ahol ez a kiállítás létrejött. A lebonyolításban segítő konzul Békés vármegyei származású, innen jött a kapcsolat. A 2023-as évben szerencsére anyagilag sem volt okuk panaszra, működik az alkotóház, illetve a taglétszámuk is már 420 fölé emelkedett. Az elmúlt esztendő talán legemlékezetesebb pillanata, rendezvénye az augusztus 20-ai esemény volt, amikor számos tagjuk kitüntetést vehetett át.

hirdetés

Arról, hogy a következő időszakban milyen képzéseket indítson az egyesület, mindig az aktuális résztvevőket kérdezik, illetve közvéleménykutatást is szoktak köztük tartani arra vonatkozóan, milyen képzésekre lenne igény. Több olyan terület van, amelyekben sehol az országban nincs képzés, esetleg nálunk, a vármegyében. Ilyen például a szíjgyártó, de nagyon szeretnék elindítani a kovácsképzést, vagy éppen a kékfestőt.

Egy-egy képzés elindítása időnként olyan akadályokba ütközik, mint például a felszerelés magas ára, ez az egyik akadálya a kovácsképzés elindításának is. Körülbelül négy-öt olyan mesterre lenne szükség, ahol duális képzés formájában a tanulók megszerezhetnék a gyakorlatot. De tipikus békési mesterségként a kosárfonás ugyancsak egyre nehezebb helyzetben van, egyre kevesebben akarják elsajátítani. Így szépen lassan kikopik a köztudatból. Ennek a népszerűsítésén szintén nagyon sokat dolgoznak a szakemberek.

Az egyesület következő nagy eseménye március elején várható Békéscsabán. Az Országos Textiles Konferenciának már több évtizedes múltja van, idénre ez az esemény átalakult a Kárpát-medencei Népi Textil Fesztivállá. Ez a nemzetközivé vált program két részből áll. Elsőként az alkotók számára tesznek közzé egy felhívást, ezeket a pályázatokat több mint egy évvel ezelőtt hirdették ki, hogy az alkotóknak elegendő idejük legyen elkészülni az új művekkel. Továbbá kapcsolódik a fesztiválhoz egy háromnapos együttlét különböző konferenciákkal, témákkal, érdekes programokkal.

Erre az évre az alkotóknak két témát hirdettek meg: az egyik a szakrális textíliák, a templomhoz köthető textilek. Ezt közel 80-an választották. A másik pályázati felhívás pedig a Színhangulatok címet kapta, erre kétszer annyian, mintegy 160-an pályáztak. A pályázatokra előzetesen nagyjából 1300-1500 alkotást vártak. A beérkezett művek zsűrizése már február elején megtörtént, eldöntötték, melyek méltóak arra, hogy a kiállítás részét képezzék. Az egyesületi tagok közül közel 20-an önkéntes munkában segédkeztek a leltározásban és a zsűrizés során a textilek mozgatásában, ki- és becsomagolásában. A zsűri igen nagy munkát végzett, hiszen 212 egyéni és csoportos pályázó 1386 alkotását tekintették meg a két nap során – tájékoztatott közösségi oldalán a szervezet. A kiállítás két helyszínen valósul meg a vármegyeszékhelyen: a Munkácsy Mihály Múzeumban, illetve a Békés Megyei Könyvtárban. A kísérő konferenciára pedig a Csabagyöngye Kulturális Központban kerül sor.

A teljes interjút itt hallhatják:

hirdetés