A működési kiadások dominálják az idei költségvetést

működési, közgyűlés értékelés MSZP Békéscsaba, miklós Fotó: Körös Hírcentrum (archív felvétel)

Miklós Attila és Fülöp Csaba önkormányzati képviselők ugyancsak megtartották közgyűlés-értékelő sajtótájékoztatójukat a februári, békéscsabai testületi ülést követően. Itt elfogadásra került a város idei költségvetése is, amelyben ezúttal a működési kiadások kerültek túlsúlyba.

hirdetés

Miklós Attila választási költségvetésnek nevezte a 2024-re elfogadott rendeletet. A tavalyi kiemelkedő adóbevételeknek köszönhetően stabilabb alapokkal tervezhettek, a működési költségek finanszírozhatók, a kiegyensúlyozott működést biztosítani lehet. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy olyan sok új tétel került bele, mintha az utolsó pillanatban próbálna bizonyos társadalmi csoportoknak kedvezni a többség. Miközben volt öt év rá, hogy ezekre a területekre pénzt csoportosítsanak.

hirdetés

Fülöp Csaba ugyancsak a költségvetés napirendjénél maradva tette hozzá, hogy a főösszeg 28,4 milliárd forint lett idén, több, mint tavaly, de kevesebb, mint 2022-ben. A csökkenés a beruházások visszaesése miatt történt, eltolódott a mérleg a működési költségek felé. Azt is fontos kiemelni, hogy olyan elemek is visszakerülhettek, amelyek a covid előtt voltak utoljára jelen, több esetben ugyanazon finanszírozási szinten is. Viszont a számok még változhatnak annak tükrében, hogy mennyi iparűzési adó-bevételre számíthat az önkormányzat 2024-ben, mennyire voltak sikeresek tavaly a cégek.

A bejelentések között szó esett ismét a postai szolgáltatások ügyéről. Miklós Attila hozzáfűzte, nem partnere a Magyar Posta Békéscsabának. Akárhányszor egyeztetett velük a városvezetés, nem vezetett eredményre. Annak lett csupán eredménye, hogy néhány csabai vállalkozó vállalta, hogy veszteséggel ugyan, de belép a posta partneri programjába. Vagyis bizonyos díjak befizetésével végezhet postai szolgáltatásokat. Ezekben a tárgyalásokban van előrelépés, Jaminában és Gerlán várható ilyen kényszermegoldás. Arról nem esett szó a közgyűlésen, pedig kellett volna, hogy a postai szolgáltatás fontos-e az önkormányzatnak, akar-e segítséget nyújtani benne.

hirdetés