Elfogadták a békéscsabai költségvetést, viszont továbbra sincs új alpolgármester

békéscsabai Fotó: Körös Hírcentrum

A napokban tartotta idei első soros közgyűlését a békéscsabai képviselő-testület. A legfontosabb téma a város költségvetésének elfogadása volt, amelyet közel 28,5 milliárdos főösszeggel meg is tett a testület. Erről, valamint a további témákról Opauszki Zoltán, Békéscsaba tanácsnoka és Nagy Sándor önkormányzati képviselő számoltak be közgyűlést értékelő sajtótájékoztatójukon.

hirdetés

A tájékoztatót Nagy Sándor kezdte, sorra véve azokat a támogatási formákat, amelyeket elfogadott, módosított a testület. Szó volt az ülésen többek között a mikrovállalkozások segítéséről, akik eszközbeszerzésre pályázhatnak majd, valamint a CsabaBaba életkezdési támogatás megemeléséről. Ugyancsak magasabb összeg juthat civil szervezeteknek, a kiemelt sportegyesületeknek. A fák gallyazására szintén nagyobb összeget fordít az önkormányzat. Valamint a javaslatukra létrehoz a város egy tanulmányi ösztöndíjat, amelyet jellemzően a gimnáziumok diákjai kaphatnak meg 4,5 tanulmányi eredmény felett a 10., 11., és 12. évfolyamon. A szakképzésben elérhető az állami ösztöndíj, ezért ezt célzottan azok kapnák, akik nem a szakképzésben tanulnak.

hirdetés

Opauszki Zoltán a továbbra sem megoldott alpolgármesteri helyzettel kezdte beszámolóját. Az alpolgármester személyére jelölés ezúttal nem történt, az ülésen napirendi pont volt a szervezeti és működési szabályzat módosítása. Ez azonban tartalmilag nem abba az irányba mutatott, amit a Fidesz-KDNP frakció elfogadhatónak talált volna – tette hozzá a tanácsnok. A korábbi egyeztetések során elhangzott, hogy nyitottak az egyeztetésre, a megoldáskeresésre, de a kérésük továbbra is a status quo helyreállítása, egy alpolgármester-jelölt a frakció képviselőinek sorából.

A 2024-es költségvetésről szólva elhangzott, annak tervezését nagymértékben segítette az elmúlt év eredményessége. Az iparűzési adóbevétel túlteljesítése miatt 2023-ban az eredeti előirányzathoz képest közel 2 milliárd forinttal több bevétele keletkezett a városnak. Ezekből a bevételekből maradtak vissza maradványforrások, illetve idén is terveztek azzal, hogy az év folyamán a központi költségvetésből rezsitámogatás címen többlettámogatásban fognak részesülni az önkormányzatok, ezáltal Békéscsaba is. Kedvezőtlen tényező az, hogy a javuló adóerőképesség miatt a szolidaritási hozzájárulás összege ugyancsak nő, 1 milliárd 408 millió forint idén. 550 millió forinttal több az elmúlt évhez képest. Emiatt számos feladat megvalósítására kisebb nagyságrendű előirányzati összegeket tudott az önkormányzat biztosítani.

Ugyancsak döntöttek az ülésen több pályázat beadásáról. Városrehabilitáció témakörében 1,6 milliárd forintra pályázik Békéscsaba, ebből az összegből több utcát, parkot tennének rendbe. Szintén pályáznak kerékpárforgalmi létesítmények fejlesztésére, 1 milliárd 760 millió forint összegben, valamint fenntartható infrastruktúrafejlesztést támogató helyi humán fejlesztések megvalósítására a TOP Plusz keretében, 2 milliárd forint összegű támogatást igényelve.

hirdetés