Fegyházba kerülhet az a férfi, aki egy kerekesszékes társától rabolt

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

A bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és kifosztás bűntette miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 51 éves büntetett előéletű gyomaendrődi férfival szemben, aki egy mozgáskorlátozott kerekesszékes férfit rabolt ki.

hirdetés

Az ittas állapotban lévő terhelt 2023. június 19-én, az esti órákban Gyomaendrődön, a Polányi Máté utcában összetalálkozott a sértett férfival, akinél korábban stroke következményeként féloldali bénulás alakult ki, így csak kerekesszékkel képes közlekedni, de szellemileg ép. A terhelt felszólította a kerekesszékes férfit, hogy adja meg annak a két sörnek az árát, amit korábban fizetett neki. A sértett közölte a terhelttel, hogy egészségügyi problémái miatt nem fogyaszthat szeszes italt, vagyis jogtalanul követel tőle pénzt, ezért megtagadta az állítólagos tartozásának megfizetését.

hirdetés

Amikor a terhelt tovább követelte a pénzt, a sértett elővette a kerekesszék párnája alól a mobiltelefon készülékét azzal, hogy hívni fogja a rendőrséget, ha terhelt nem fejezi be az agresszív viselkedését, de végül a telefont hívás kezdeményezése nélkül visszatette a helyére. Ekkor a terhelt a sértett telefonját jogtalan eltulajdonítás végett magához vette a kerekesszék párnája alól, majd közölte a sértettel, hogy annak lakóhelyén fogja visszaadni a mobiltelefon készüléket, amennyiben megkapja pénzét, majd felült a kerékpárjára, és a sértett közelben lévő lakóházához hajtott.

Amikor a sértett megérkezett, az elektromos kerekesszékének karjára akasztott kertkapu kulcsot a terhelt elvette, majd azzal kinyitotta a zárt kertkaput, és bement az udvarra, miközben közölte a sértettel, hogy „bemegyünk, és odaadod a pénzt”. A lakóház udvarán a bejárati ajtó kulcsát követelte a sértettől és az akaratának nyomatékosítása céljából több alkalommal megcsapkodta a sértett fejét a bejárat előtti szőlőlugasról letört vesszővel, illetőleg azzal fenyegette meg az egyedül élő sértettet, amennyiben nem engedi be, akkor bezárja a műhelybe.

Mivel a sértett továbbra sem engedte be a lakóházba, ezért veszekedni, kiabálni kezdtek, melynek során a terhelt megrángatta az elektromos kerekesszék karfáját, majd ököllel kisebb erővel megütötte a sértett arcát, amelynek hatására a sértett orrából elkezdett szivárogni a vér. Végül a terhelt észrevette, hogy a lakóház hátsó ajtaja nincs bezárva, ezért a sértettel együtt ő is bement a lakóházba, ahol továbbra is kitartóan követelte a pénzt, majd az ott talált kólával, a hűtőből kivett tejjel, és egy üvegben lévő pálinkával lelocsolta a sértettet, illetőleg széttörte a mobiltelefon készülékét.

A kiszolgáltatott helyzetben lévő sértett az erőfölényt élvező terhelt erőszakos magatartása, az általa teremtett fenyegető légkör hatására elővette a pénztárcáját, hogy átadjon a terheltnek 1.000.-Ft-ot, aki azonban egy hirtelen mozdulattal kikapta a kezéből a pénztárcát, és abból jogtalan eltulajdonítás végett kivett és a zsebébe rakott 6 db 10.000.-Ft-os címletű bankjegyet, majd a pénztárcát a sértetthez dobta. Ezt követően magához vette a sértett másik mobiltelefon készülékét, 2 doboz sört, 4 dl házi szilvapálinkát, valamint egy kopott állapotú, márkajelzés nélküli baseball sapkát, összesen közel 40.000.-Ft értékben, és távozott a sértett lakóházából. Ekkor a zaklatott sértett a szomszédjától kért segítséget, mivel a terhelt a vezetékes telefonjának a zsinórját is kitépte. A terhelttől a rendőrök 51.000.-Ft készpénzt foglaltak le és azt kiadták a sértettnek, az okozott kár ennyiben megtérült.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértett részére okozott kár megtérítésére és a nyomozás során felmerült, közel 1.870.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

hirdetés