Már több mint ötszáz gyermek halt meg a háborúban

Ukrán háború

Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború bő két éve alatt már 537 gyermek halt meg, az áldozatul esett kiskorúak teljes száma meghaladta az 1800-at – hozta nyilvánosságra az ukrán főügyészi hivatal csütörtökön Telegram-csatornáján.

hirdetés

“Több mint 1806 gyermek esett áldozatul Ukrajnában az Oroszországi Föderáció teljes körű fegyveres agressziója következtében. Az ügyészek eddigi hivatalos információi szerint 537 gyermek halt meg, és több mint 1269-en szenvedtek különböző fokú sérüléseket” – írta a főügyészség. A közleményben hangsúlyozták, hogy ezek a számok nem véglegesek. Folytatódik a munka a harcok sújtotta, az ideiglenesen megszállt és felszabadított területeken – fűzték hozzá.

hirdetés

A jelentés alapján a legtöbb gyermek, legalább 524 Donyeck megyében esett áldozatul, továbbá a harkivi régióban 343, a herszoniban 149, Kijevben és környékén 130, Dnyipropetrovszk megyében 125, a mikolajivi területen 103, a zaporizzsjai régióban pedig száz.

Az elmúlt napban egy 12 éves fiú halt meg egy orosz csapás következtében a Harkiv megyei Izjum közelében található Borova faluban. Ugyancsak szerdán négy gyermek sérült meg – köztük egy három hónapos csecsemő – a Harkivot ért orosz légicsapásban – fűzték hozzá az ügyészek.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megyei kormányzó a Telegramon arról tájékoztatott, hogy orosz katonák tüzet nyitottak egy taxira a megyeszékhelyen, az autó sofőrje életét vesztette, két utasa pedig megsérült. A kormányzó arról is hírt adott, hogy hajnalban az orosz csapatok rálőttek egy herszoni felsőoktatási intézményre, amely súlyosan megrongálódott. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója ugyancsak a Telegramon közölte, hogy az orosz erők a régióban lévő Monacsinyivka falut ágyúzták, a támadásban meghalt egy 57 éves nő, férje pedig megsérült.

Oleh Kiper, Odessza megye kormányzójának tájékoztatása szerint reggel az orosz erők egy taktikai repülőgépről irányított rakétát küldtek át Odessza térségére, az ukrán légvédelem azonban a tenger felett megsemmisítette a lövedéket. Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról számolt be, hogy az oroszok rakétákkal és 28 Sahid kamikaze drónnal támadták meg Ukrajna régióit a Fekete-tengerről, a Krímből, illetve az oroszországi Kurszki területről, a légvédelmi erők 26 drónt lőttek le. Ivan Fedorov, a zaporizzsjai régió kormányzója közölte, hogy az orosz hadsereg drónokkal támadta Zaporizzsja magánházait, két sérült nőről szerzett hivatala tudomást. Hozzátette, hogy legalább 45 lakóházban keletkeztek károk.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás parancsnoka bejelentette, hogy a polgári célpontok elleni rakétatámadások számának növekedése, és a szabotőrcsoportok behatolásának kockázata miatt fokozzák a biztonsági intézkedéseket a fővárosban. Az intézkedések nyomán a tömegrendezvényeket korlátozni fogják, emellett a közösségi hálózatokat is figyelik a dezinformációk, provokációk és egyéb olyan információk elterjedésének veszélye miatt, amelyek destabilizálhatják a helyzetet a fővárosban.

Az ukrán vezérkar csütörtöki becslése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége csaknem elérte a 440 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, 32 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 12 drónt.

MTI

hirdetés