Pálinka és csokoládé „házasságából” született ínyencségeket zsűriztek Gyulán

pálinkás bonbon verseny Fotó: Körös Hírcentrum

Beérkeztek a bonbonok a Az Év Pálinkás Bonbonja versenyre, amely alkalomból sajtótájékoztatót tartottak a szervezők. A gasztronómiai különlegességek idén négy kategóriában kerülnek megmérettetésre a Gyulai Pálinkafesztiválhoz kötődő, kuriózumnak számító versenyen.

Rekordszámú, 133 bonbon érkezett bírálatra Az Év Pálinkás Bonbonja versenyre, amelynek védnöke a Magyar Cukrász Ipartestület. A verseny célja a méltán Hungarikummá vált magyar pálinka és a kiváló minőségű csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése.

hirdetés

Fabulya Attila versenyigazgató elmondta, hogy már a tavalyi verseny is nem várt sikert hozott, miután több mint száz bonbon érkezett Magyarország minden tájáról, idén azonban új lendületet kapott a verseny. A zsűrit hazai és nemzetközi viszonylatban is elismert szakemberek: pálinkamester szakmérnökök, díjnyertes cukrászok, csokoládémesterek valamint rangos pálinkafőzdék és cukrászatok vezetői, illetve tulajdonosai alkotják.

Fotó: Körös Hírcentrum

„Az 50 pontos szakmai rendszerben dolgozó zsűri vizsgálata során többfajta kritériumnak kell megfelelnie a bonbonoknak. Megnézik a szerkezeti felépítést, fűszerezést, a pálinka és bonbon együttműködését, a termék szájérzetét, a kreativitást és innovációt, a harmóniát és kompexitást, majd az elért eredmény alapján ítélik oda a bronz, az ezüst és az arany minősítéseket” – tájékoztatott Veszely Attila mestercukrász, csokoládémester, a zsűri elnöke.

Idén négy kategóriában indulnak a bonbonok. Krémtöltelékkel készült kategóriában bármilyen típusú gyümölcspálinka felhasználásával készülhettek, ebben a kategóriában 68 bonbon érkezett. Miután a Gyulai Pálinkafesztivál 2024-ban a birset választotta az év gyümölcsének, így külön kategória lett a birspálinka, amelyhez nemes vagy vadbirssel készült bonbonokkal egyaránt lehetett nevezni.

pálinkás bonbon verseny Gyula
Fotó: Körös Hírcentrum

Nem kevesebb mint 30 birspálinkás bonbon érkezett bírálatra. A speciális étkezési igényekkel élők szükségleteit veszik figyelembe a mentes kategória bonbonjai, amelyek cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentesen-, IR-barát, és vegán módon készültek. Mentes kategórában 8 bonbon érkezett a megmérettetésre.  Idén külön kategóriát kaptak a jövő szakemberei, az „Oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon” kategóriában az ország minden részéből 11 intézmény diákjaitól 27 bonbon érkezett.

Az Év Pálinkás Bonbonja verseny ünnepélyes eredményhirdetésére a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül, 2024. május 18-án 13.00 órakor kerül sor. A Gyulai Pálinkafesztivál 2024. május 17-19. között kerül megrendezésre a gyulai Várkertben. A rendezvényről további információt nyújt a rendezvény honlapja.

Fotó: Körös Hírcentrum
pálinkás bonbon verseny Gyula
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
pálinkás bonbon verseny Gyula
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
pálinkás bonbon verseny Gyula
Fotó: Körös Hírcentrum