Afrikából visszatérve, a Maros-ártér ugyanazon eldugott kis szegletében költenek a búbosbankák

búbosbanka, nemzeti park Fotó: Balla Tihamér (illusztráció)

Immár második esztendeje költenek búbosbankák a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bökényi irodájának eresze alatt. A dolgozók örömmel osztoznak az épületen a tollas lakótársakkal.

A bökényi iroda a KMNP Maros-ártér részterületén található. Az iroda udvarán számos mesterséges madárodú van kihelyezve, melyekben sok énekesmadár szokott költeni. Egy pár búbosbankának azonban az iroda épületének eresze alatti deszkázat rése jobban tetszett a fészekodúknál, és a tavalyi évben oda rakták tojásaikat, majd két fészekaljnyi fiókát is sikeresen kireptettek.

hirdetés

A bankák sokszor évekig hűek maradnak egy bevált fészkelőhelyhez, így az idei évben is számítottak megjelenésükre, ami április elején meg is történt. Először a hím madár érkezett meg déli telelőterületéről. Jellegzetes, „huppogó” hangjára lettek figyelmesek, az iroda diófáján hirdette érkeztét. Hamarosan a tojó is csatlakozott hozzá és azóta a párzást is megfigyelték, aktívan foglalják ismét az eresz alatti odújukat.

„Érdekes belegondolni, hogy amíg mi egész télen bejártunk az irodába, ezek a különös megjelenésű szárnyasok több ezer kilométerre innen, Afrikában töltötték a telet, majd hónapok múlva visszatértek hozzánk, a Maros-ártér ugyanazon eldugott kis szegletébe” – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

 

Ez is érdekelheti:

hirdetés