Visszatértek a színpompás gyurgyalagok a Marosra

gyurgyalag a Marosnál Fotó: Balla Tihamér

Vándorló madaraink között a gyurgyalag az egyik legkésőbb visszatérő faj. A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületére május elején érkeztek vissza az első költőpárok.

A gyurgyalag a hazánkban költő, legszínpompásabb madár, amely megjelenésében az egzotikus, trópusi madarakkal vetekszik. A telet Afrika déli részén tölti, és csak májusban jelenik meg újra a költőterületén. Ez idén is így alakult, május első hetében észleltük az első példányokat a Maros folyó mentén. Jellegzetes hangjukra lettünk figyelmesek, melyet gyakran hallatnak röptükben. A faj neve is a gurgulázó, pruttyogó hangjukat próbálja utánozni.

hirdetés

Fészkelési stratégiájuk miatt a gyurgyalagok kedvelik a Maros hazai szakaszát. Ezek a madarak ugyanis meredek, függőleges partoldalakba vájják az akár két méter hosszú járataikat, melyeknek végében rakják le tojásaikat. A gyors folyású Maros mentén sok, erre alkalmas partfalat találnak. Emellett ritkán előfordul, hogy az árvízvédelmi töltés oldalában is fészkelnek.

A Maros mentén járva érdemes figyelni jellegzetes hangjukra. Ha ezt meghalljuk, akkor távcsővel megkereshetjük őket és gyönyörködhetünk színpompás tollazatukban – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.