Hamis mosószereket árult a békéscsabai piacon egy férfi

Békéscsabai piac, vásárcsarnok Fotó: Körös Hírcentrum

Iparjogvédelmi jogok megsértésének vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 66 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfival szemben, aki hamis mosószereket árult a békéscsabai piacon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának járőrei 2023. április 01-én jelentek meg a békéscsabai piac területén ellenőrzés lefolytatása céljából. Ennek során ellenőrzésük alá vonták a terheltet, aki a piac területén háztartási cikkeket kínált eladásra. Az ellenőrzés során átvizsgálásra került az eladási hely, a raktárhelyiség, valamint a terhelt tulajdonában álló áruszállító kistehergépjármű is.

A gépjárműből – az árusítóhelyen is eladásra felkínált termékeken kívül – előtalálásra került barna színű kartondobozokban mindösszesen 263 kanna 5 literes kiszerelésű (összesen 1.315 liter) hamis márkajelzésű folyékony mosószer. A lefoglalt termékek mennyisége, illetőleg előtalálásának körülményei alapján a hamisított 263 db 5 literes kiszerelésű folyékony mosószert a terhelt forgalomba hozatal céljából szerezte meg és tartotta.

A lefoglalt, hamis márkajelzésekkel ellátott termékek a külső jegyek, a felhasznált védjegyek, valamint a termékek csomagolása alapján hamisítványok, azok nem a jogosult eredeti termékei, így sértik a jogosult kizárólagos használatához fűződő jogait. A terhelt cselekményével a jogtulajdonosnak 1.260.000.-Ft vagyoni hátrányt okozott.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság az idős férfit tárgyalás mellőzésével, az ügy iratai alapján hozott büntetővégzésében pénzbüntetésre ítélje, kobozza el tőle a lefoglalt hamis mosószert és a sértetti képviselő által az okozott kár megtérítése érdekében bejelentett polgári jogi igénynek adjon helyt, azaz kötelezze a terheltet az okozott kár megtérítésére – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Vármegyei Főügyészség.