Musiala a duplázással csatlakozott Bene Ferencékhez

magyar válogatott, foci eb hírek, eb lead, németországi eb

A magyarok ellen 2-0-ra nyertes házigazdák vezető góljának szerzője, Jamal Musiala lett az első játékos, aki duplázott a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon.

A német futballista 21 évesen és 114 naposan érte el második Eb-találatát – írta csütörtöki összefoglalójában a szerdai játéknap érdekességeit csokorba gyűjtő IFFHS, kiemelve, hogy Musialánál fiatalabb korban hasonlóképpen eredményesek csupán négyen voltak a kontinensviadalok históriájában, köztük a magyar labdarúgás néhai kiválósága, Bene Ferenc.

hirdetés

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet értékelő anyagában kiemelte, hogy a német válogatott elsőként biztosította helyét a 24 csapat közül a legjobb 16-ban, miután 1980-at, 1996-ot és 2012-t követően negyedszer nyerte meg első két Európa-bajnoki csoportmeccsét. Manuel Neuer 17. alkalommal lépett pályára Eb-n, a kapusok közül a legtöbbször, beérve ezzel az olasz Gianluigi Buffont.

A csoport másik két tagjának, az egymással 1-1-et játszó Skóciának és Svájcnak a találkozójáról írva az elemzés kitért rá, hogy Svájc legutóbbi 12 Eb-meccséből – négy győzelem és hét döntetlen mellett – csupán egyet veszített el. A skót vezetést kiegyenlítő Xherdan Shaqiri lett az első svájci játékos, aki sorozatban három Eb-n is eredményes tudott lenni. Mi több: ő az egyetlen labdarúgó, aki a legutóbbi hat nagy torna – a 2014-es, a 2018-as és a 2022-es világbajnokság, illetve a 2016-os, a 2021-es és a mostani Európa-bajnokság – mindegyikén gólt szerzett.

A Horvátország-Albánia (2-2) mérkőzés kapcsán az IFFHS kiemelte, hogy a 39. évében járó Luka Modric a 177. meccsét játszotta horvát színekben, ezzel pedig a harmadik a legtöbb válogatottsággal bíró európaiak rangsorában, a portugál Cristiano Ronaldo (208) és a spanyol Sergio Ramos (180) mögött. Az albán Klaus Gjasula ugyanakkor azzal vált “egyedivé”, hogy korábban egyetlen futballista sem akadt se vb-n, se Eb-n, aki csereként beállva gólt és öngólt is jegyzett ugyanazon a mérkőzésen. Gjasula előbb a 76. percben saját kapujába talált, majd a 95.-ben a horvátokét vette be, döntetlenre mentve az összecsapást.

MTI