Négy frontszakaszról jelentett be előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium

Ukrán háború

Hatból négy frontszakaszon előrenyomult az orosz hadsereg Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben három ukrán ellenrohamot vert vissza a donyecki régióban – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek több mint 2300 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon. A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett két haditechnika- és egy lőszerraktárt, egy harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, nyolc amerikai M777-es, két M198-as és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvető négy rakétáját, továbbá 79 drónt.

hirdetés

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Rosztov megye légterében lelőttek egy Ukrajnában felbocsátott léggömböt.

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője kedden bejelentette: Moszkva bizonyítani tudja, hogy az ukrán hadifoglyokat fogolycserére szállító orosz IL-76-os repülőgépet Belgorod közelében január 24-én amerikai Patriot rakétarendszerrel az ukrán hadsereg lőtte le. Közölte, hogy a gép lezuhanásának helyszínén testrészeket és két Patriot irányított légvédelmi rakéta részeit találták meg.

Az első rakéta robbanótöltete a szóvivő beszámolója szerint mintegy négyezer méteres magasságban, a pilótafülke előtt, felülről, bal oldalon lépett működésbe. A második rakéta nem érte el a célt, és megsemmisítette magát. Petrenko szerint a nyomozás most a “terrorcselekményért” felelős konkrét személyek azonosítására összpontosít.

Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegyi- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka kedden videón közölt sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a nyugati országok továbbra is szállítanak Ukrajnába “piszkos bomba” előállítására alkalmas radiokémiai anyagokat, amelyeket később “idegen zászló alatt” lehet majd felhasználni. A tábornok szerint a fő szállítási útvonalak Lengyelországon és Románián keresztül vezetnek, a logisztikai és pénzügyi kérdéseket pedig Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője személyesen felügyeli.

MTI