Az előrejelzés szerint jó arató idő várható

aratás, kombájn, betakarítás, illusztráció: Pixabay

A száraz, meleg idő ideális az aratáshoz, de az ország középső részein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek szükségük lenne esőre – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt tíz napban többnyire 10 és 70 milliméter közötti csapadék hullott, a legtöbb a Dunántúlon és a Tiszántúlon, miközben egyes területek az országban csaknem teljesen szárazon maradtak. A felszínközeli talajréteg az ország nagyobb részén kellően nedves, a legszárazabb a fővárostól délre és keletre eső országrészben. A felső 50 centiméteres réteg nedvessége a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén kritikusan száraz. Az ország középső részén aszály, helyenként súlyos aszály van.

A hőmérséklet 3-4 Celsius-fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a múlt hét közepén a napi maximumok 30 fok körül, a hét végén már 35 fok közelében alakultak, majd a hét elején mérséklődött a forróság.

Az ültetett növények két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, az őszi vetések már beértek, zajlik az aratás. A napraforgó és a kukorica virágzik, most igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 milliméter eső lenne az ideális a fejlődésükhöz.

Az előrejelzés szerint jó arató idő várható. A talaj sokat fog száradni, az aszályos terület kiterjedése nőni fog. A hőmérséklet emelkedik, a csúcshőmérséklet 30 fok fölött, 35 fok közelében valószínű. Ez a hőhullám tartósabbnak ígérkezik, a hónap közepéig jó eséllyel kitart – írták.

MTI