NVB: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást – jelentette be a szavazatok újraszámlálása után Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület pénteki ülésén.

Karácsony Gergely (Párbeszéd-Zöldek-DK- MSZP) 371 538 szavazatot, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek) 371 245 szavazatot kapott, a két jelölt közötti különbség 293 szavazat. Az ülésen elhangzott, hogy a főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálására azért került sor, mert az Alkotmánybíróság július 5-i határozata szerint alaptörvény-ellenes volt a főpolgármester-választás eredményét megállapító június 26-i kúriai végzés, és a Kúriának új döntést kellett hoznia. A Kúria vasárnap közzétett végzésében az NVB korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását.

hirdetés

Sasvári Róbert a részletekről szólva közölte, hogy a szavazatok újraszámlálását a főváros 23 kerületében 1367 szavazókörben végezték el július 9-én, 10-én és 11-én. Ismertette, hogy a június 9-i választáson a főpolgármester-választáson 781 767 érvényes szavazatot adtak le, az érvénytelen szavazatok száma 24 548. Az ülésen az NVB tagjai köszönetet mondtak a szavazatszámlálásban részt vevőknek, és valamennyi hozzászóló úgy értékelte, hogy a június 9-i szavazáson a szavazatszámláló bizottságok tagjai alapvetően jó munkát végeztek, mert érdemi eltérés nincs a végeredményt illetően. Litresits András (MSZP) azt emelte ki, hogy nem volt olyan kerület, ahol valamennyi szavazókerületben találtak volna eltérést.

Csonka Krisztián (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy alapvetően jól dolgoztak a szavazatszámláló bizottságok, ugyanakkor az újraszámlálás indokolt volt, és indokolt lenne azt automatikussá tenni. Sala Árpád (Mi Hazánk Mozgalom) szintén azt hangsúlyozta, hogy hibahatáron belüli az a különbség, amit az újraszámlálás során megállapítottak. Fazekas Tamás (Párbeszéd) szerint szükség van a rendszer újragondolására, például az online szavazás bevezetését is felvetette.

Lehel Zoltán, az NVB elnökhelyettese úgy fogalmazott, hogy jelesre vizsgázott a magyar választási rendszer, hiszen minimális a különbség a korábban megállapított szavazatszámokhoz képest. Az ülés végén a főpolgármesteri választás végeredményét megállapító határozatot egyhangúan fogadta el az NVB.

Fotó: Budapest, 2024. június 10. Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Városháza parkban 2024. június 10-én. MTI/Máthé Zoltán

MTI