A második aranyéremre hajtanak a magyar cselgáncsozók

Ukrán háború, párizs, olimpia

A magyar cselgáncssport második olimpiai aranyérmét szerezheti meg a hétfős küldöttség a párizsi játékokon.

A Pupp Réka, Özbas Szofi, Gercsák Szabina, Pongrácz Gergely, Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Vég Zsombor összetételű válogatott nyolc versenyszámban lesz érdekelt, mivel az egyéni számok mellett csapatban is szerepelhet. Ezzel a magyaroké a 16. legnépesebb dzsúdós delegáció a 126 részt vevő országból.

hirdetés

A magyar dzsúdósport mindmáig egyetlen olimpiai aranyát Kovács Antal szerezte meg az 1992-es barcelonai seregszemlén, az akkor még létező 95 kilogrammos súlycsoportban. A dobogó tetejéhez hárman álltak a legközelebb: Hajtós Bertalan és Csák József szintén 32 éve, a katalán metropoliszban, Ungvári Miklós pedig a 2012-es londoni olimpián maradt alul a döntőben. Bronzéremmel hatan büszkélkedhetnek, legutóbb Tóth Krisztián végzett a harmadik helyen 2021-ben Tokióban. Az érmek és helyezések alapján egyébként a cselgáncs a 13. helyen áll a sportágak magyar eredményességi örökranglistáján.

Tóth László, a magyar és az európai szövetség elnöke előzetesen úgy vélekedett, hogy a párizsi delegáció fele éremesélyesnek számít, illetve hogy valamennyien zárhatnak pontszerző helyen. A sportvezető kifejtette, komoly előnyt jelenthet az európai helyszín, és úgy érzi, “ez a mi olimpiánk lesz”.

A 180 fős magyar csapatból Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) és Gercsák Szabina (70 kg, Atomerőmű SE) voltak az elsők, akik hétfőn beköltöztek az olimpiai faluba. Rajtuk kívül közvetlenül a kétéves kvalifikáció végén közzétett világranglistáról jutott ki Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest), és Özbas Szofi (63 kg, BHSE) is, Ungvári Attila (81 kg, Budaörsi SC) kontinentális kvótával szerepel Párizsban, míg Pongrácz Bence (66 kg, VSD) szabadkártyát, Vég Zsombor (100 kg, Ceglédi VSE) pedig visszaosztott kvótát kapott. A világ- és Európa-bajnoki második Tóth – aki az egyik magyar zászlóvivő lesz a pénteki nyitóünnepségen – és a két Eb-bronznál tartó Pupp kiemelt volt a sorsolásnál, a küldöttségből Gercsák, Pongrácz és Vég nem szerepelt még ötkarikás játékokon.

A sort az olimpiai és világbajnoki ötödik Pupp, valamint az idén Eb-harmadik Pongrácz nyitja meg, akik vasárnap lépnek tatamira a 8356 férőhelyes Mars-mező Arénában. Előbbi erőnyerőként csak a legjobb 16 között kapcsolódik be a küzdelmekbe, ahol a spanyolok Európa-bajnoki bronzérmese, Ariane Toro Soler vagy a mongolok kontinensbajnoki ezüstérmese, Sosorbaram Lkhagvasuren lesz az ellenfele. Pongrácz jóval nehezebb sorsolást kapott, mivel a nigériai Ismael Alhassani ellen kezd, de siker esetén a japánok címvédője, az olimpiai és világbajnok Abe Hifumi vár rá. Az ötkarikás programot lezáró vegyes csapatverseny a tokiói olimpián mutatkozott be, és Párizsban a magyarok is ott lesznek, méghozzá a nemzetközi szövetség szabadkártyája révén.

Ami a nemzetközi mezőnyt illeti, a szó szoros értelmében is kiemelkedik a többiek közül a hazai kedvenc Teddy Riner. A nehézsúlyú óriás lehet a sportág első négyszeres olimpiai bajnoka, továbbá 35 évesen a legidősebb aranyérmes is. Honfitársa, a 63 kilós Clarisse Agbegnenou – aki Tokióban egyéniben és csapatban is diadalmaskodott – lehet a futó Marie-Jose Perec és a kerékpáros Felicia Ballanger után a nőknél a franciák harmadik háromszoros bajnoka.

A sportág őshazája, Japán bevallottan újabb tarolásra készül, miután versenyzői 2021-ben odahaza kilenc aranyat gyűjtöttek a lehetséges 16-ból, és a szigetország összesítésben 48 ötkarikás diadalnál tart dzsúdóban. Ennél többet egy-egy sportágon belül csak az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Ausztrália és Nagy-Britannia szerzett.

MTI