Miláktól és Kóstól lehet érmeket várni

Budapest, 2021. május 19. A győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 19-én. MTI/Kovács Tamás

Szombaton megkezdődnek a medencés úszóversenyek a párizsi olimpián, a magyar színeket 21-en képviselik.

Az időeredmények alapján van esély arra, hogy a csapat túlszárnyalja a 2021-es tokiói szereplést, ugyanakkor ez nagyban múlik majd a 200 méter pillangó címvédőjén, Milák Kristófon, aki a japán fővárosban az egyetlen éremszerző magyar úszó volt. A világcsúcstartó klasszis a tavaly áprilisi országos bajnokság után nagyjából egy évet kihagyott, visszatérését követően ugyan időeredményei nem közelítették meg legjobbját, de az ob-n, majd júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon sem talált legyőzőre olimpiai számaiban.

hirdetés

A swimswam internetes szaklap jóslata szerint például Milák megvédi címét a francia fővárosban, ahol első számú kihívója a hazai környezetben szereplő Léon Marchand lesz. A Honvéd úszója 100 méter pillangón három éve Európa-csúccsal volt második a világrekorddal diadalmaskodó amerikai Caeleb Dressel mögött, és a rövidebb távon is egyértelműen ott van az esélyesek között.

Milák mellé a tokiói olimpiát követően “csatlakozott” Kós Hubert, aki fél évvel azt követően, hogy az Egyesült Államokban elkezdte a közös munkát Bob Bowmannel, a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps korábbi edzőjével, 2023-ban, Fukuokában világbajnoki címet nyert 200 méter háton. A szám másik kiemelkedő alakja, a Tokióban győztes orosz Jevgenyij Rilov az ukrajnai háború miatt nem lesz ott a francia fővárosban.

Kós már a belgrádi Eb-n igazolta jó formáját, még akkor is, ha fő számában nem indult el, 100 méter pillangón viszont Milák mögött második lett, ezzel pedig az is eldőlt, hogy ezt a számot is ússza majd Párizsban.

Érmeket elsősorban ettől a két magyar versenyzőtől lehet remélni, döntős helyezésekre azonban sokan esélyesek: Németh Nándor a tokiói olimpián 1964 után az első magyar finalista volt 100 méter gyorson, majd idén februárban Dohában első magyarként bronzérmet nyert a “királyszámban”. A BVSC kiválósága a belgrádi Eb-n Milák országos rekordjától (47.47 másodperc) mindössze két századdal elmaradva, egyéni csúccsal nyert ezüstérmet a román David Popovici mögött, így remek formában érkezik a francia fővárosba.

Telegdy Ádám Tokióban ötödik volt, most egyéni csúccsal kvalifikált 200 méter háton az olimpiára, és nem lenne meglepetés, ha Kós mellett ő is ott lenne a fináléban. Szabó Szebasztián hosszú ideje már csak az 50 méter gyorsra összpontosít, Betlehem Dávid pedig a 10 kilométeres nyíltvízi küzdelmek mellett 1500 méter gyorson ugrik medencébe, ugyancsak döntős esélyekkel.

A nőknél az áprilisi országos bajnokságon robbant be a 15 esztendős Jackl Vivien, aki az időeredmények alapján bekerülhet az olimpiai döntőbe is 400 méter vegyesen, ami hatalmas eredmény lenne a magyar küldöttség legfiatalabb tagjától. A nőknél a 4×100 és 4×200 méteres gyorsváltó is eséllyel pályázik a döntős szereplésre, és erre készül az év végén visszavonuló Kapás Boglárka is, aki ötödik olimpiáján ugrik medencébe. A 18 esztendős Pádár Nikolett februárban Dohában döntőt úszott 200 méter gyorson, igaz, ezúttal jóval erősebb mezőnyben kell majd bizonyítania.

Ami a nemzetközi mezőnyt illeti: Adam Peaty a sportág történetének második férfi úszójaként triplázhat egy számban, a britek kiválósága 100 méter mellen próbálja meg azt, ami eddig csak Phelpsnek sikerült. Peatynek ehhez várhatóan a kínaiak szupersztárját, Csin Haj-jangot kell legyőznie, az ázsiai úszó a tavalyi fukuokai vb-n mindhárom mellúszó távon diadalmaskodott.

Az olimpia egyik “arca” Marchand, aki tavaly júliusban, Fukuokában megdöntötte Phelps 15 éves világcsúcsát 400 méter vegyesen, s amellett, hogy a francia fővárosban ő lesz Milák első számú kihívója 200 méter pillangón, 200 méter mellen és 200 méter vegyesen is győzelemre tör.

A nőknél az amerikai Katie Ledecky 800 méter gyorson sorozatban a negyedik diadalára készül, ha pedig legalább három aranyéremmel gazdagítja gyűjteményét Párizsban, akkor a szovjet tornász Larissza Latinyinát megelőzve tíz elsőséggel minden idők legeredményesebb női olimpikonjává lép elő. Az úszóversenyek előfutamai 11 órakor kezdődnek majd a Paris La Défense Arénában, míg az elődöntőket és a finálékat 20.30-tól rendezik.

Fotó: Budapest, 2021. május 19. A győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 19-én. MTI/Kovács Tamás

Göbölyös Gábor/MTI