Major Veronika nyolcadik légpisztolyban

MAJOR Veronika

Major Veronika a nyolcadik helyen végzett vasárnap női légpisztolyban a párizsi olimpián.

A keszthelyi sportoló a szombati alapversenyből 582 körrel, a legjobb eredménnyel jutott a nyolcas fináléba, így bizakodva várhatta a döntőt. Major az alapverseny után az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy szeretné kipihenni magát, és beszél majd sportpszichológusával, ugyanakkor nem szeretne nagyon rástresszelni a döntőre. A legjobb nyolc közé Major mellett két dél-koreai és két kínai, valamint egy-egy indiai, vietnami és török pisztolyos került be.

hirdetés

A döntő elején két ötös sorozatot adtak le a versenyzők, majd a folytatásban két-két lövésenként haladtak. A 12. lövést követően az utolsó helyen álló kiesett, majd minden második lövés után elbúcsúzott a versenytől az aktuálisan sereghajtó. A döntős helyszínen teltház fogadta a lövőket, akik olimpiai fináléhoz illő bemutatást kaptak a helyi műsorközlőtől, majd kellemes muzsika aláfestésével megkezdődött a finálé. Az első öt lövés során Major erős kilenceseket és egy tizest ért el, 49,2 körrel zárt, amivel az ötödik pozícióban volt. A mezőnyből a dél-koreai Oh Je Dzsin kiemelkedett (52,2 kör), de a harmadik szintén dél-koreai Kim Je Dzsi mindössze öt tizeddel volt a magyar előtt, azaz Major biztató helyzetben volt ekkor.

A második széria aztán már kevésbé sikerült jól a keszthelyiek büszkeségének, aki ugyan remekül, egy 10,5-ös lövéssel kezdett, azt követően azonban többnyire alacsony kilenceseket ért el (47,8 kör), ezzel pedig visszacsúszott a „veszélyzónába”, a hetedik helyre, nyolc tizeddel megelőzve a nyolcadik kínai Csiang Zsan-hszint. Ezek után fordult „komolyra” a döntő. Következett a kieséses szakasz, melynek első „áldozata” éppen Major Veronika lett, miután 11-edikre 8,8, 12-edikre pedig 8,2 kört lőtt csak. A magyar pisztolyos így végül 114 körrel fejezte be a nyolcadik helyen karrierje első olimpiai döntőjét.

„Meglepően nyugodtan tudtam lőállásba lépni. Nem éreztem negatív érzelmeket, inkább csak pozitívakat és volt egy olyan állapotom, hogy már csinálni szeretném” – kezdte rtékelését az MTI-nek Major. „Összességben elégedett vagyok a teljesítményemmel és a felkészültségemmel is. Annyira kicsi a különbség a jó és a rossz lövés között, hogy azt kívülről nem is lehet látni. Én persze belülről éreztem. Kicsit mozgott a kezem, kicsit nagyobb volt a szórásom, és a kicsit rossz lövések igy rosszabbak lettek, mint amilyenek szoktak lenni, ezeknek tudhatók be ez az alacsonyabb lövések.”

Major mindezek ellenére úgy érzi, jól dolgozott a fináléban is, ami a folytatásra is sokat adhat neki. „A légpisztoly úgy érzem, lendületet ad a folytatásra, ahhoz, hogy jól felkészüljek a sportpisztolyra. Most jön egy kis pihenő természetesen edzésekkel, és azt gondolom, hogy jó lesz ez” – utalt a 25 méteres versennyel kapcsolatos várakozásaira Major Veronika.

Győrik Csaba, Major edzője szintén nem volt szomorú a döntő után, mint mondta, tanítványának ez eddig a karrierje csúcsa, a most megszerzett döntős tapasztalat pedig a folytatásban kamatozni fog.

A fináléban a két dél-koreai, Oh Je Dzsin és Kim Je Dzsi, valamint az indiai Manu Bhaker kiemelkedett a mezőnyből. Az aranyérmet végül Oh nyerte meg 243,2 körös olimpiai csúccsal, megelőzve honfitársát, Bhaker pedig bronzérmet szerzett.

Eredmények:
sportlövészet, női légpisztoly, olimpiai bajnok:
————————————————
Oh Je Dzsin (Koreai Köztársaság) 243,2 kör
2. Kim Je Dzsi (Koreai Köztársaság) 241,3
3. Manu Bhaker (India) 221,7
…8. Major Veronika 114
…33. Fábián Sára Ráhel 566 (alapversenyben)

Fotó: Chateauroux, 2024. július 28. Major Veronika a női légpisztoly versenyszám döntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a Chateauroux-i lőtéren 2024. július 28-án. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Czeglédi Zsolt

Csoba Péter/MTI