A Zebra Zsaru program is folytatódik a tanévkezdéssel

Fotó: Körös Hírcentrum

Szeptember 2-án hivatalosan elindult a tanév Békéscsaba valamennyi iskolájában is. A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság ehhez kapcsolódva sajtótájékoztatót tartott a gyermekek biztonságát erősítő, az iskolások szabályos közlekedésre nevelését célzó programjairól a Petőfi utca és a Bartók Béla út kereszteződésénél.

Dr. Szombati Andrea rendőr őrnagy, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kiemelte, munkatársai már hetekkel ezelőtt elkezdték a felkészülést az új tanévre. Bejárták az iskolák környékét, átnézték az utcákat forgalomszervezési szempontból. Emellett a tanév folyamán folyamatosak a diákok biztonságát erősítő programok. „Az iskola rendőre” és a „Zebra Zsaru” kezdeményezésekkel kapcsolatban megosztotta, ezeket a feladatokat szívesen és lelkesen végzik a kollégák, gyakran abban az intézményben, ahol például a saját gyermekük is tanul.

hirdetés

A Petőfi Utcai Általános Iskolában, amely előtt a sajtótájékoztatót szervezték, működik a Zebra Zsaru program. Egy ebben résztvevő pedagógus segíti a munkát: versenyre készíti fel a fiatalokat, közreműködik a biztonságos közlekedésre nevelésben. A programhoz tartozik, hogy szeptemberben és májusban zebra zsaruk, a program diákjai segítik a kisebbek szabályos átkelését az iskola környékén lévő forgalmas kereszteződésekben, mindezt rendőri támogatással. A sajtószóvivő itt ismét kiemelte a szülői példamutatás fontosságát, akár a biztonsági öv használatában, vagy a közúti átkelés során. Az iskola rendőrét például gyakran hívják szülői értekezletekre, ahol ugyancsak szó esik a közlekedésbiztonságról, vagy éppen a fiatalok internethasználati szokásairól.

Kónya Orsolya rendőr törzsőrmester, a Békéscsabai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója ismertette, az első iskolai napon ő maga segítette a zebra zsaruk munkáját. A programban résztvevő fiatalok mellényt, sapkát viseltek és egy tárcsával jelezték a közlekedőknek, hogy figyeljenek a gyalogos átkelőhelyen haladókra. A legkisebbeket kézen fogva kísérték át, ezzel is elősegítve a biztonságérzetüket. Iskolarendőrként azt tanácsolja a szülőknek, hogy az elsőbbségadással és a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos szabályokat mindenképpen beszéljék át a gyermekeikkel. Főleg ha önállóan is közlekednek a fiatalok.

A polgárőrség országszerte részt vesz a rendőrség iskolakezdéssel kapcsolatos baleset-megelőzési programjainak lebonyolításában. Tomán Zoltán, a Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetségének elnökségi tagja kifejtette, a polgárőrök rendszeresen csatlakoznak a rendőrökhöz a biztonságos közlekedés fenntartása érdekében. Önállóan és rendőrökkel közösen ugyancsak végeznek szolgálatot kiemelt átkelőhelyeken, iskoláknál, de járőröznek is. Bizonyos feladatokat időnként át is vállalnak, ezzel mentesítve a rendőrséget. A vármegyében mintegy 3200 polgárőr teljesít szolgálatot, rendezvényeken, ünnepek idején nagy szükség van a segítségükre.