Az egyszülős családokat segíti a Munkácsy Múzeum

Egyszülős Fotó: Körös Hírcentrum

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány által 2018 óta működtetett Egyszülős Központtal kötött újabb együttműködési megállapodást a napokban a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

Fontos kiemelni, hogy a vidéki múzeumok közül elsőként kötött együttműködési megállapodást a csabai az Egyszülős Központtal. Dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató az aláírás előtt kifejtette, a jövőben dolgozik majd azon, hogy ne csak a Munkácsy-val legyen ilyen kapcsolatuk. A múzeum azt vállalta, hogy a gyermeküket egyedül nevelő szülők érvényes Egyszülős Kártyáik felmutatásával a múzeum minden kiállítására és rendezvényére 50 százalékos kedvezménnyel válthatják meg belépőjegyeiket. A gyermekek számára ez folyamatosan adott, de így a szülők is olcsóbban élvezhetik a kulturális lehetőségeket.

hirdetés

Nagy Anna, az Egyszülős Központ kuratóriumi elnöke a rendezvényen megosztotta, csak Békés vármegyében mintegy 11.000 egyszülős család él. Ráadásul a statisztikák azt mutatják, hogy az egyszülős családok negyven százaléka szegénységben él. Így szinte biztos, hogy a kultúráról, a kikapcsolódásról mondanak le először. Ezért még fontosabb a múzeum felajánlása – árulta el a központ kuratóriumi elnöke.

Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Bácsmegi Gábor elmondta, már több szervezettel van együttműködési megállapodásuk. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből vakok és gyengénlátók látogattak már el hozzájuk, akik egy tartalmas programon tudtak részt venni. De együttműködnek az Esély Pedagógiai Központtal is, kihelyezett foglalkozásokkal. A nyár folyamán pedig Békéscsabán táborozó kis focistákat láttak vendégül a múzeumban. Most az egyszülős családok támogatása került a fókuszba. Róluk, a nehézségeikről viszonylag kevés szó esik, pedig anyagilag és mentálisan is nehéz a helyzetük.

Az Egyszülős Központ egy támogató, közösségi hely, amely azzal a céllal jött létre, hogy amiben csak tud, segítséget nyújtson ezeknek a családoknak. Legyen szó egy albérletről, egy szemüveg megvásárlásáról, korrepetálásról, vagy éppen egy moziról. Számos területről vannak már partnereik, ez lehetővé teszi, hogy ők maguk is a problémák, nehézségek igen széles skáláján tudjanak segíteni. Magyarországon közel félmillió gyerek él egyszülős családban, Békés vármegye pedig igencsak elöl szerepel ezen a listán – emelte ki Nagy Anna.