Jogosulatlanul használta elhunyt testvére bankkártyáját egy békéscsabai nő

bankfiókok, ATM, automata, készpénz, forint Illusztráció: Pixabay.com

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 75 éves büntetlen előéletű békéscsabai nővel szemben, aki jogosulatlanul használta más bankkártyáját. A sértett részére okozott kárt is meg kell majd téríteni a járási ügyészség indítványa szerint.

A Békés Vármegyei Főügyészség közleményben azt írja, az idős nő Békéscsabán élő testvére 2022. július 28-án végintézkedés hátrahagyása nélkül elhunyt. A törvényes örököse egyetlen gyermeke volt, az elhunyt örökhagyó vagyona ezért a halála időpontjában a nagykorú gyermekére, mint örökösre szállt át. Az elhunyt bankszámláján a halálakor közel 1.050.000.-Ft volt, és a bankkártyáját az elhunyt a halálát megelőzően a testvérére, a terheltre bízta.

hirdetés

Az idős nő testvére halálát követő napokban a bankkártya felhasználásával egy pénzkiadó automatánál jogosulatlanul, jogtalan haszonszerzési célzattal több részletben összesen 900.000.-Ft-ot vett fel a bankszámláról. Ezt követően az idős nő a hagyatéki eljárás során az elhunyt hozzátartozójaként csak magát adta meg és nem jelölte meg az elhunyt gyermekét örökösként, illetőleg azt sem jelezte, hogy az elhunyt bankszámlájáról pénzt vett fel.

hirdetés

Az elhunyt gyermeke – aki ritkán tartotta a kapcsolatot édesapjával a halálát megelőzően – utóbb tudomást szerzett egy ismerősétől édesapja haláláról és megjelent a közjegyzőnél. Végül az eljáró közjegyző az örökhagyó bankszámláját, az azon lévő tőkét és járulékait az elhunyt gyermekének adta át törvényes öröklés jogcímén. A terhelt a néhai testvére bankszámlájáról történt jogosulatlanul pénzfelvételekkel 900.000.-Ft-al gazdagodott, míg a sértett 900.000.-Ft kárt szenvedett, amely nem térült meg.

hirdetés