Hat ittas járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén Békéscsabán

kék, ittas vezetés, ellenőrzés Kiemelt kép illusztráció! Fotó: Körös Hírcentrum

Ketten közülük balesetet is okoztak.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság rendőrei október 25-én 21 óra körül egy személyautót vezető nőt, 23 óra 45 perc körül pedig egy szintén személygépkocsival közlekedő férfit állítottak elő. Mindketten a Békéscsabán, a Gyulai úton közlekedtek, amikor igazoltatták őket és a helyszíni alkoholmérés ittasságot jelzett náluk.

Nem sokkal később október 26-án 0 óra 40 perckor egy fiatalt állítottak meg a Magyar utcában, aki rollerrel volt. A szonda nála is azt mutatta, hogy alkoholt ivott mielőtt elindult az elektromos járművel. Ugyanezen a napon 19 óra előtt néhány perccel egy segédmotoros kerékpárral közlekedő férfi anyagi káros közlekedési balesetet okozott, majd adatai hátrahagyása nélkül elhagyta a helyszínt. A rendőrök a lakásáról állították elő. Kiderült, hogy ittas volt és vezetői engedéllyel sem rendelkezett, mert nem végezte el az ahhoz szükséges utánképzést. A rendőrök engedély nélküli vezetés szabálysértés miatt őrizetbe vették, az ittas járművezetés miatt pedig büntetőfeljelentés tettek ellene.

Néhány órával később 21 óra 45 perc körül két személyautó ütközött össze Békéscsabán, a 44-es számú főút elkerülő szakaszán, a Dobozi úti körforgalom közelében. A baleset azért történt, mert az egyik jármű áttért a szemközti sávba. Az autót vezető férfiről kiderült, hogy ittasan vezetett. A balesetben négyen sérültek meg. Másnap, október 27-én hajnali 4 órakor, a 44-es számú főúton ellenőriztek egy autóst a rendőrök, az alkoholszonda nála is ittasságot jelzett.

A rendőrség számtalanszor felhívta már a figyelmet az ittas járművezetés veszélyeire, de sajnos még mindig vannak olyanok, akik nem gondolnak bele, hogy milyen veszélyes az, ha a biztonságos vezetésre alkalmatlan állapotban ülnek volán mögé.

Aki ittasan vezet, előfordulhat, hogy torz képet lát a környezetéről, a forgalomról. Nem jól méri fel a körülötte lévő dolgok méretét, a közeledő járművek távolságát, sebességét, ráadásul a reakcióidő növekszik, a reflexek pedig tompulnak.

A rendőrség munkatársai minden nap végeznek közúti ellenőrzéseket és következetesen intézkednek a szabálytalankodókkal, így az ittas vezetőkkel szemben is. A szankcióktól való félelem helyett sokkal fontosabb lenne, ha a közlekedőkben tudatosulna az, hogy hogy valójában mekkora veszélynek teszik ki magukat, utasaikat és közlekedő társaikat azzal, ha nem tartják be a szabályokat és ittasan vezetnek.

Békés VMRFK