Tárlat nyílt a 75 éves tűzoltóképzés és a 85 éves Tűzoltózenekar mérföldköveiből

Tűzoltózenekar kiállítás Fotó: Szűcs Csaba tű. alezredes, Békés VMKI

Október 28. és 31. között a Csabagyöngye Kulturális Központ ad otthont a Katasztrófavédelem Központi Múzeum vándorkiállításának, amely ezúttal a 75 éves intézményes tűzoltóképzés és a 85 éves Tűzoltózenekar történetét hivatott bemutatni.

A két témát magába foglaló kiállítást Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának vezetője nyitotta meg. A múzeumigazgató történeti áttekintést is adott a tablókon látható fontosabb eseményekről, melyek között az 1993-ban Gyulán megrendezett X. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrán készült felvételek is láthatóak.

A Katasztrófavédelem 2023-ban több évfordulót is ünnepelt. 75 éves lett az intézményes tűzoltóképzés, illetve 85. születésnapját ünnepelhette a Tűzoltózenekar. Ezen jeles eseményekről megemlékezve született meg a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának időszaki kiállítása, amely, mint az alcím is mutatja, két kiállítás egyben. A részkiállítások külön is megállják helyüket, önálló tárlatként is értelmezhetőek, egyúttal tökéletes párjai is egymásnak. Mély kapcsolat köti össze ugyanis a zenét a tűzoltókkal, a tűzoltókat a képzéssel.

A kiállítások közös üzenete az, hogy a katasztrófavédelem berkein belül nagy hagyományokra épülő, folyamatosan működő, a szervezet fő céljait szolgáló, azokat edukációs tevékenységgel is kiegészítő szervezeti egységek önmagukban is fontos értéket képviselnek. Tevékenységükkel a szervezet tekintélyét, elismertségét erősítik, annak társadalmi hasznosságát saját, speciális területükön keresztül hirdetik. A kiállítás egy hónapig volt látható a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában, a X. kerületi Martinovics tér 12. szám alatt, innen pedig országjáró útra indult, amelynek jelenlegi állomása Békéscsaba.

Tűzoltózenekar kiállítás
Fotók: Szűcs Csaba tű. alezredes, Békés VMKI
Fotó: Szűcs Csaba tű. alezredes, Békés VMKI

Forrás: katasztrófavédelem