Az Év Pálinkás Bonbonja verseny zsűrizése zajlott Gyulán

Az Év Pálinkás Bonbonja Fotó: Körös Hírcentrum

2025. május 8-án csütörtökön elkezdődött a bírálat Az Év Pálinkás Bonbonja megmérettetésen. Ez a verseny 2023-ban indult, célja, hogy összekapcsolja a csokoládé és a pálinka kulináris élvezetét.

hirdetés

Az Év Pálinkás Bonbonja egy 2023-ban útjára induló egyedülálló és nemzetközi tapasztalatok alapján felépített verseny, amely a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként kerül megszervezésre. Az érzékszervi bírálatnak az impozáns Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont bálterme exkluzív helyszínként adott otthont. A verseny célja a HUNGARIKUM magyar pálinka mint nemzeti italunk és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládéműhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.

A megmérettetésre olyan hazai és határon túli (adószámmal rendelkező) vállalkozók, vállalkozások – kézműves csokoládé műhelyek, cukrászüzemek, vendéglátóhelyi cukrászok, chef-ek, és egyéb édesipari termékeket előállítók nevezhettek, akik minőségi alapanyagokból készített termékeikben a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben rögzített kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használták fel. A megmérettetésre összesen 143 nevezés érkezett, az ország szinte minden szegletéből. A Felvidék is ismét képviseltette magát.

Év Pálinkás Bonbonja
Fotó: Körös Hírcentrum
Az idei évben ismét négy kategóriában lehetett nevezni:
  1. Krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonból 51,
  2. Cseresznyepálinkával (bármilyen fajtájú nemes cseresznye, vagy vadcseresznye) készült kézműves bonbon 27,
  3. Minőségi magyar párlattal készült kézműves bonbon 34 nevezés érkezett,
  4. Oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon kategóriában 31 mintát neveztek.

A zsűriben kiváló, nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládé mesterek, édesipari és pálinkás szakemberek vesznek részt, akik garantálják a verseny kiemelkedő szakmai hitelességét. A zsűri elnöke: Veszely Attila mestercukrász, csokoládé mester, nemzetközi csokoládé bíráló.

A nemzetközileg is elismert szakértő zsűrit az alábbi szakemberek alkotják:

  • Balogh Nóra, cukrászmester, a nagymarosi Sakura Cukrászda tulajdonosa
  • Borbáth Gabriella, pálinkamester, okleveles pálinkabíráló, csokoládé-párlat balance értékelő
  • Erdélyi Balázs, Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, cukrászmester
  • Kiss Zoltán, mestercukrász, a Kiss Cukrászda tulajdonosa, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja
  • Knezsik István, Az Autós Nagykoalíció elnöke
  • Ledő Mónika, okleveles élelmiszermérnök, pálinkamester szakmérnök, a NÉBIH élelmiszerbiztonsági főfelügyelője
  • Lovassy György, okleveles élelmiszeripari mérnök, tapasztalt pálinkabíráló
  • Pataki Ádám, cukrászmester, a Pataki Cukrászda tulajdonosa
  • Schmidt Eszter, okleveles pálinkamester és csokoládé-kávé-teakészítő mester
  • Szervánszky László, a soltvadkerti Szent Korona Családi cukrászda második generációs tagja
  • Uhrin Anna, Budapest Marriott Hotel Pastry Chef
  • Veszely Attila, mestercukrász, csokoládé mester, a zsűri elnöke
Fotó: Körös Hírcentrum

A zsűri a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján bírálta és pontozta a termékeket. A főbb értékelési szempontok között szerepelt például a megjelenés, a kreativitás, vagy éppen a harmónia. Minden mintát egyszerre minimum 3 fő kóstolt meg párhuzamosan, egymástól függetlenül, majd kötelesek voltak konszenzusra jutni. Amennyiben ez nem történt meg, a zsűri elnöke hozta meg a végleges döntést. A zsűri a mintákat 50 pontos rendszerben értékelte, illetve szöveges értékelést alkotott a termékről. A versenyzők az eredményhirdetést követő 15 napon belül kapják meg a minta minősítéséről készült bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével.

A zsűri által megítélt pontszámok alapján a benevezett termékek arany, ezüst, bronz minősítésben részesülhetnek. Továbbá kihirdetnek kategóriagyőzteseket is. Ezek a Legjobb krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbon, a Legjobb cseresznyepálinkás bonbon, a Legjobb párlattal készült bonbon, a Legjobb oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon, illetve AZ ÉV PÁLINKÁS BONBONJA 2025. Az idei esztendőben a tavalyi év sikere után újra egy társadalmi zsűri a bírálók által aranyérmesnek minősített bonbonokból kiválasztja a Gyulai Pálinkafesztivál Közönségdíjas pálinkás bonbonját is.

A díjkiosztóra a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül, június 7-én, szombaton 13 órától az exkluzív Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont báltermében kerül sor.

Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Év Pálinkás Bonbonja
Fotó: Körös Hírcentrum
Év Pálinkás Bonbonja
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum

hirdetés