Gyulai cukrászok tortája lett 2025-ben Magyarország Tortája

Magyarország Tortája Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület / Facebook

2025-ben a „DCJ STÍLUSGYAKORLAT” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet – jelentette be a Magyar Cukrász Ipartestület. A győztes alkotást Balogh László és Kis Roland, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmesterei készítették.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyen pedig Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza diadalmaskodott, „Álmodozó” nevű kreációjával.

A versenyt immár tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Ipartestület az augusztus 20-i nemzeti ünnep – az államalapító Szent István-nap – alkalmából. A cél, hogy a magyar cukrászat hagyományait, kreativitását és minőségi alapanyag-használatát méltó módon bemutassa a nagyközönség számára.

A verseny 2025-ben a „Dobostorta 140” tematikát követte, tisztelegve a hungarikummá nyilvánított Dobos C. József és legendás tortája előtt, amelyet éppen 140 éve, 1885-ben mutatott be a Budapesti Országos Általános Kiállításon. A versenykiírás előírta a klasszikus dobostorta főbb alapanyagainak – tojás, cukor, vaj, étcsokoládé, vanília, karamell – felhasználását, de szabad rétegrendben és arányban. Emellett kötelező volt legalább két további alapanyagcsoportból is beemelni hozzávalókat, például:

  • őshonos magyar gyümölcsöket (pl. meggy, kajszibarack, berkenye),
  • hungarikum pálinkákat vagy magyar szőlőfajták borait (pl. kadarka, barackpálinka),
  • illetve a Kárpát-medencére jellemző fűszereket (pl. kakukkfű, zsálya, menta).

Elvárás volt továbbá, hogy a torták legalább 40%-ban tartalmazzanak felverteket vagy más tészta rétegeket, minimum három rétegben, ezzel is kiemelve a magyar cukrászati hagyományokat.

A verseny három zsűrizési körből állt. Az első fordulóban 34 tortát kóstoltak anonim módon, ezek közül hatot választottak ki a döntőbe. A döntős cukrászok munkáit a második körben ismét kóstolták, ekkor szakmai visszajelzéseket is kaptak. A végső döntőben a versenyzőknek élőben kellett elkészíteniük tortáikat a zsűri előtt, amely nemcsak az ízre, hanem a készítés technikájára is pontszámokat adott.

A győztes „DCJ Stílusgyakorlat” alkotói így mutatták be művüket:

A DCJ Stílusgyakorlat az eredeti dobostorta mesterének monogramját viseli, míg a Stílusgyakorlat utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is. A klasszikus alapokra épülő tortában a habkönnyű csokoládé vajkrém és a meggyzselé harmonizál. A vágási felület vertikális rétegrendje különleges vizuális élményt nyújt. A meggy mély íze és a karamell karaktere együtt egyedülálló gasztronómiai élményt ad.

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület / Facebook

A torta különlegességei között szerepel a meggypálinkával ízesített zselé, mandula praliné, grillázs, tejcsokoládé glazúr, valamint a doboscukorral áthúzott piskótalap, amely roppanós réteget képez. Az alsó részben található mandulanugát és mandulagrillázs keverék további textúrával és ízekkel gazdagítja a kompozíciót.

A második helyezett a tápiószecsői Füredi Krisztián lett a „Vadszüreti csábítás” tortával. Jutalma egy Csokoládé Akadémia tanfolyami részvétel. A harmadik helyen végzett a hévízi Mozart Cukrászda „Fürtös menyecske” tortája, Rosta Sándor és Rábai Anita alkotása, akik a Kézműves Cukrászatért Alapítvány képzésén vehetnek részt.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt idén is az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hirdette meg a Cukrász Ipartestülettel együttműködésben. A győztes: az „Álmodozó”, Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, aki 2024-ben a Magyarország Tortája címet is elnyerte. A torta a Lúdláb és a Rigójancsi klasszikus ízvilágát idézi, hozzáadott cukor nélkül.

Az „Álmodozó” kakaós-mandulalisztes piskótából, chiamagos meggyraguból és enyhén édes tejcsokoládékrémből áll. Rétegei között csokoládés, ropogós elem is rejtőzik, kakaóbabtörettel. Egy szelet csupán 231 kcal-t tartalmaz, szénhidráttartalma pedig 13,7 g, így ideális választás lehet cukorbetegek és tudatos fogyasztók számára is.

A díjazott tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárnál, illetve országszerte több száz cukrászdában. Az értékesítési pontok listája augusztus 18-tól elérhető a www.cukraszat.net oldalon. A receptek – a minőség védelme érdekében – csak 2026 elejétől lesznek nyilvánosak, addig kizárólag az Ipartestület tagjai készíthetik a nyertes tortákat.

Magyarország Tortája
Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület / Facebook

A magyar cukrászat idén is méltón tiszteleg hazánk születésnapja előtt: a nyertes alkotások egyszerre őrzik a hagyományokat és képviselik az innovációt – nemcsak ízükben, hanem megjelenésükben is.