2025-ben ismét megrendezésre kerül Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban a Tortamustra, a profi és amatőr cukrászok megmérettetése. Új zsűritagokkal, izgalmas tematikával és kiállítókkal készült az idei versenyre a csabai intézmény. A részletekről Forrainé Kovács Márta, a rendezvény kurátora adott tájékoztatást.
Több mint 10 éve indult el a Tortamustra története, 2014-ben ugyanis az Iparművészeti Múzeum egy torta kiállítást rendezett, ennek hatására valósult meg 2015-ben a csabai. Az idei lesz a hetedik esemény. A sütemények is lehetnek művészi értékű alkotások, így nem kérdés, hogy van helyük a múzeum falai között – emelte ki a kurátor. A nevezők között nem először szerepelnek diákok, korábban már díjazott is lett tanuló. Számukra ugyancsak egy jó lehetőség ez a program arra, hogy gyakoroljanak, versenyhelyzetbe kerüljenek, még inkább megszeressék a szakmát. Idén az kérés volt, hogy természetes alapanyagokból dolgozzanak a nevezők, hiszen ez is sokat hozzátesz az ízekhez.
Az idei versenykiírás újdonsága volt, hogy kategóriánként nem csupán három díjazott lehet, hanem egyfajta – külföldön is szokásos – minősítési rendszerben kapnak elismerést a készítők. Tehát kioszthat a zsűri több első, második, és harmadik helyezést is. Korábban nagyon nehezen tudtak dönteni az ítészek, egy-egy hajszál választott el nevezőket. Ezúttal nyitva szeretnék hagyni a lehetőséget több érem odaítélésére.
A 2025-ös kiírásban ismét több kategória szerepelt, továbbá az ízek esetében a marcipánnak, a kinézetben a virágoknak kell szerepelni. Ezúttal is neveztek dísztortákat, valamint olyan süteményeket, amelyek az ízükkel nyűgözik majd le remélhetőleg a zsűritagokat. Összesen 79 alkotás érkezik majd a szombati programra a különböző kategóriákban. Az ország számos pontjáról küldtek be süteményeket a lelkes résztvevők, de még a határon túlról is lesz induló.
Pataki Ádám cukrászmester lesz a Tortamustra egyik új arca, mellette a zsűri tagja még Szamosi Márk cukrászmester, visszatérőként Bartus Dóra olimpiai aranyérmes és világbajnoki ezüstérmes cukrász, Tímár Ella, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnöke, továbbá Sütő Istvánné, a korábbi rendezvények kurátora. A nap folyamán érdekes kísérőprogramok során mélyíthetik el cukrászati tudásukat az érdeklődők, valamint különféle finomságokat is megkóstolhatnak majd. A nap végén, az eredményhirdetés után pedig az íz kategóriák süteményeit fogyaszthatják el a vendégek.
A szakemberrel készült teljes interjút itt meghallgathatják:











