Országszerte közel kétmillió fenyőfa kel el a következő napokban, a vásárlók ma már jellemzően minden fenyőfaj esetében magyar termelésből származó portékával találkozhatnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének közös körképe szerint az idén a csapadékhiány és a rovarkártevők okoztak gondot a termelőknek. Ennek ellenére a kínálat ebben a szezonban is kiváló minőségű.
A karácsony előtti hetekben évente 1,8-2 millió fenyő talál gazdára, ennek a mennyiségben ma már jelentős része, csaknem 70 százaléka nordmann fenyő. Az elmúlt évtizedben ez a fenyőfaj vált a legnépszerűbbé hazánkban, megelőzve a hosszú ideig csúcstartó lucfenyőt és a kékes színű tűleveleivel gyönyörködtető ezüstfenyőt. Míg korábban a nordmann fenyők importból érkeztek hazánkba, a külföldi tűlevelűek ma már csak választékbővítőként érkeznek az országba.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének közös körképe szerint hazánkban mintegy háromezer hektáron termesztenek fenyőfát. Főleg Vas, Zala, Somogy megyében, de az Északi-középhegységben – a Mátra és a Bükk környékén –, valamint Nógrád és Heves megyékben is sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel. Az aszály és a kártevők az idén sem könnyítették meg a hazai fenyőfatermesztéssel foglalkozó gazdálkodók dolgát. Hiánytól azonban ebben az évben sem kell tartani. A hazai termelők bőséges kínálattal várják a vásárlókat.
A szakemberek véleménye szerint az ünnepekre részesítsük előnyben a vágott fenyőt a „földlabdás” fenyővel szemben. Ugyanis a jó minőségű és a kiültetés után is megmaradó fenyő speciális nevelést igényel. Amennyiben a földlabdás fenyőfa mellett döntünk, úgy kizárólag hivatalos díszfaiskolából szerezzük be a növényt.
Bármely fajtára essen is a választás, a legfontosabb, hogy megbízható helyről, lehetőség szerint termelőtől vásároljuk meg a karácsonyi ünnep ékének számító fenyőfát. A termelők minden évben, szinte az ország összes településén megjelennek kínálatukkal. A fenyővásárok jellemzően december elején kezdődnek és egészen Szentestéig tartanak. A vásárlást követően érdemes hűvös helyen – teraszon, erkélyen, garázsban esetleg pincében – tartani a fát. Vízbe tenni azonban nem szükséges, hiszen a kivágott fa már nem vesz fel ilyenkor vizet.
A tévhitekkel ellentétben a piacra kerülő fenyőfák nem erdők kiirtásából származnak, hanem célültetvényeken történő termesztés keretében állítják elő. Ma már sokan vallják azt, hogy a műfenyő nem környezettudatos döntés. Miközben a karácsonyfa célra termesztett fenyők oxigént termelnek, a műfenyők előállítása, megsemmisítése komoly környezeti terhelést okoz. A műfenyők zöme Kínából érkezik, így rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk. Ráadásul a tapasztalatok szerint a vásárlók 5-6 év elteltével leselejtezik ezeket. Miközben legalább 20 évig kellene használni egy műfenyőt évről évre ahhoz, hogy valóban környezetkímélőbb alternatíva legyen.
Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara











