Békésen is megszentelték az új kenyeret

Békésen

Augusztus 20-án egész nap változatos programok várták az érdeklődőket Békésen.

A délelőtti órákban a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ adott otthont a városi ünnepségnek. Kálmán Tibor polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy az új kenyér összeköt minket a múltunkkal, őseinkkel és Szent István király volt az, aki országunk alapjait megszilárdította. Majd Szeverényi Barnabás tolmácsolásában Tűz Tamás: Szent István király című versét hallgathatták meg az egybegyűltek.

hirdetés

Ezt követően az egyházak képviselői mondtak imát és szentelték meg az új kenyeret és a Testvérvárosok kenyerét. A Római Katolikus Egyház képviseletében Dr. Esiobu Anayo Augustus plébános úr, a Baptista Gyülekezet képviseletében Bócsa Roland lelkészgyakornok úr, a Református Egyház képviseletében Katona Gyula esperes úr tartotta meg a szertartást.

Az ünnepi műsor folytatásaként a Békési Hagyományőrző Dalkör adott elő palóc Szent István énekeket és békési népdalokat, majd a Belencéres Néptáncegyüttes Tömör Gömör című összeállítását láthatták. Az ünnepi műsor során a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar működött közre.

A nap folyamán a testvérvárosok kenyerét is megvásárolhatták az érdeklődők. A testvérvárosok kenyere mozgalom helyi lakosok, civilek, vállalkozók kezdeményezésére indult 8 évvel ezelőtt. Célja Békés erdélyi testvértelepülésén, Gyergyószentmiklóson működő Szent Anna árvaház lakóinak megsegítése.

A nap folyamán további programok is várták az érdeklődőket. 11 órától Békési Termék Szakmai Fórummal, délután pedig klímatudatos figyelemfelhívó programokkal folytatódott a rendezvény a Fenntartható Térségért Alapítvány szervezésében. A napot az V. Békés Megyei Ki-Mit-Tud? tehetségkutató verseny döntőjével zárták, amelyen 13 tehetség mérte össze tudását – tájékoztatott Salamonné Császár Orsolya, a Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ marketing asszisztense.

hirdetés