A Kemény-tagiskolában felkészültek a digitális tanrendre is

kemény Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikumban ugyancsak számos változtatást kellett eszközölni mind a járványügyi helyzet, mind a szakképzés átalakítása miatt. A részletekről Skultétiné Barna Anita iskolaigazgatót kérdeztük.

hirdetés

Már az előző tanév lezárása sem volt éppen hagyományos. Az iskola diáksága rendszeresen részt vesz országos versenyeken, programokon, ezek sorra maradtak el. Viszont a digitális eszközökkel való ellátottság nagyon jó az intézményben, így az átállás nem volt annyira nehézkes. Már az első digitális tanítási napon több pedagógus tudott órát tartani. Több diáknak jót tett az átállás, valósággal kivirultak a digitális tanrendnek köszönhetően. Negatív tapasztalatról nem is nagyon tudna beszámolni az igazgató.

hirdetés

A szakképzés átalakításával két ágazatba iskolázták be az új tanulókat. A gépjárműmechatronikai technikus, a logisztikai technikus, és a közlekedésüzemvitel-ellátó technikus voltak azok a szakmák, amiket meghirdettek, ezek közül tulajdonképpen 10. osztály második felében választanak a tanulók. Az ösztöndíj általánossá tétele is egy sokak által üdvözölt lépés volt.

A járványhelyzet miatt általánossá tették a fertőtlenítést és a maszkhasználatot. Például már a tankönyvek kiosztása is kis csoportokban, vonalkódos rendszerrel történt, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt. A tanév újdonsága még az iskolaőr munkába állása. A Kemény-tagiskolában teljesen pozitív volt a fogadtatás, nagyon jól beilleszkedett, felvette az iskola ritmusát. Segít például abban is, hogy figyelmezteti a diákokat a rendszeres kézfertőtlenítésre. Hamar megtalálta velük a közös hangot, elfogadják a fiatalok a kéréseit.

Az igazgatónő úgy látja, hogy mind a diákok, mind a tanárok jól veszik az akadályokat. Nem egyszerű 45 percen keresztül maszkban részt venni a tanórákon, azonban most erre van szükség. Elkészült a digitális oktatás szabályrendszere is. Kijelölték a használható felületeket, beosztották csoportokba a diákokat. Remélhetőleg erre minél később vagy egyáltalán nem lesz szükség, de legalább felkészülten tudják várni.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés