Több intézmény fejlesztése valósult meg Zsadányban

fejlesztés Zsadányban

Zsadány Község Önkormányzata vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Megújuló alapú közösségi energiaellátás Zsadány Község területén” című pályázatával.

A projekt 260.520.377 Ft vissza nem térítendő támogatásból valósult meg. A projekt keretein belül az önkormányzat tulajdonában álló, 7 db, közfeladatot ellátó intézmény fejlesztése valósult meg, Zsadány község belterületén. A fejlesztés során az érintett épületek teljes fűtési energia igényének konténeres szalmabála tüzelő rendszerrel való kiváltása valósult meg, az épületek távhő vezetékkel történő összekötésével.

hirdetés

2 rendszer kiépítése valósult meg az alábbiak szerint:
1. rendszer: az általános iskola, szociális konyha, napközi otthonos konyha épületeinek fűtését 490 kW teljesítményű kazán biztosítja,
2. rendszer: az egészségház, művelődési ház, községháza, családok átmeneti otthona épületeinek fűtését 300 kW teljesítményű kazán látja el.

A projekt részeként a bála begyűjtésére, valamint szállítására alkalmas eszközök beszerzése is megtörtént: 1db nagybála készítő, 1db traktor, 1db bálaszállító pótkocsi. A fejlesztés során a fenti épületek közül a szociális konyha (7kw), az egészségház (4kw), a községháza (7kw), valamint a napközi otthonos konyha (7kw) napelemes rendszerrel való ellátása is megtörtént, amelyek az elmúlt 3 év átlagos villamosenergia fogyasztási mennyiségeit hivatottak kiváltani.

Zsadány Község Önkormányzata elkötelezett az energiahatékonyság, a környezettudatosság terén, ezért szerette volna megvalósítani az egyenként rosszabb hatásokkal működő, fosszilis energiát hasznosító épületek fűtésének hálózatba kötését, melynek elsődleges célja az energiafelhasználás hatékonyságának javítása, az energiafogyasztás csökkentése és a széndioxid kibocsátás csökkenése. A projekt 2021. január 15-én hivatalosan lezárult, a két fűtési rendszer megkezdheti működését.