Békéscsabán is otthonra talált a Balaton rozmárja

Ferenczi Ottó, balaton Fotó: Körös Hírcentrum

Ferenczi Ottó már több éve a jeges fürdőzés szerelmese, áldásnak érzi, hogy a Balaton partján él. Azonban nem csak ott, hanem Békéscsabán is legalább ennyire otthon érzi magát. Erről a kettősségről és a jeges víz jótékony hatásairól is mesélt a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

A Balaton rozmárja Keszthelyről már évtizedek óta visszatérő vendég a megyeszékhelyen, rokonai, és most már barátai is élnek a városban. Ez ugyan sokak számára talán furcsa, de ő Békéscsabára jár nyaralni, itt találja meg azt a nyugalmat, amire szüksége van. Mint elárulta, szülővárosa folyton nyüzsög, akárcsak a szomszédos Hévíz, így szüksége van az öt-hat óra autózásra a valódi kikapcsolódásért. Ráadásul a kolbász és a fokhagyma is hatalmas kedvencei, csak ezeknek egy külön bőröndöt is hoz minden alkalommal.

A jeges merülés viszont egyértelműen balatoni elfoglaltsága, a szerelem körülbelül 12 éve kezdődött. Két idősebb férfit látott merülni akkor, és ő is aktív sportolóként kedvet kapott hozzá. Az első nem éppen jó élmény után csak visszakívánkozott a hideg Balatonba, és idővel nagyon megszerette ezt az extrém kihívást. Korábban is hallott a hideg víz jótékony hatásairól, ezt idővel magán is megtapasztalta. Például tíz éve lázas beteg sem volt.

A kedvenc merülése egyértelműen a szilveszteri, hiszen ilyenkor olyan ismerősökkel is találkozik a Balatonnál, akikkel egész évben sem. Volt már olyan óévbúcsúztatójuk is, hogy körülöttük korcsolyáztak a befagyott jégen, ők pedig elmerülve koccintottak az arra járókkal.

Idővel kiérdemelte a Balaton rozmárja címet is. Néhány éve már jó barátságot ápol Schirilla Györggyel, akit a nemzet rozmárjaként ismerhetünk. Nagyon sok közös fürdőzésen vannak már túl. Ottó pedig a Balaton rozmárja címet kapta meg egy helyi képviselőtől és a baráti társaságától, akkoriban főleg ő volt az, aki a jeges merülések hagyományát tovább vitte. Azóta pedig minden Balaton parti városnak megvan a saját rozmárja, Ferenczi Ottó lett Keszthelyé.

Azoknak, akik kedvet kaptak a jeges fürdőzéshez, azt tanácsolja a hivatásos rozmár, hogy mindenképpen fokozatosan szoktassák a szervezetüket ehhez a terheléshez. Szó sem lehet hirtelen csobbanásról! Ők is a mártózások között tornagyakorlatokat végeznek, futnak, gyorsítják a vérkeringést. Ami nagyon fontos, hogy az erek tágulása miatt alkoholt semmiképpen ne fogyasszon az, aki ilyen merülésre készül.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés