A Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikum és Szakképző Iskola a kereskedelemben, a turizmusban, a sportban, az élelmiszeripar területén, és kreatív ágazatban is kínál képzéseket – akár az érettségi megszerzése, akár a minél hamarabbi munkába állás a fiatal célja.
December elején tartja meg idei utolsó nyílt napját a Keri Békéscsabán – árulta el Eke Ibolya, a Zwack tagiskola igazgatója. Technikusi és szakképző iskolai képzéseket is kínálnak az érdeklődő, még általános iskolás tanulóknak – több ágazatban. A kereskedelem területén nagy hagyományokkal rendelkezik az iskola, innen is ered a Keri elnevezés, ahogyan sokan ismerik. Emellett a turizmus, vendéglátás, élelmiszeripar, sport, és kreatív ágazat is helyet kapott a képzési palettán.
A sport ágazat lesz a 2023/2024-es tanév újdonsága az intézményben. Két szakmát, a sportedző-sportszervezőt és a fitness-wellness instruktort választhatják majd a diákok az ágazati alapvizsga megszerzése után. A többi területre is jellemző, hogy piacképes szakmák közül választhatnak, amelyek bármelyikével könnyedén el tudnak helyezkedni.
Eke Ibolya kiemelte továbbá, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra. Emellett minden kilencedikes osztályban úgy kezdik a közismereti tárgyak oktatását, hogy a korábban tanultakat átismétlik. Így biztosabb alapokkal indulhat az új tananyag elsajátítása. Folyamatosan keresik a pályázati és ösztöndíj-lehetőségeket, többek között az Erasmus programban is.
Az iskola képzései:
- Technikumi szakmák:
- Kereskedelem ágazat: Idegennyelvű ipari és kereskedelmi technikus, Kereskedő és webáruházi technikus
- Turizmus-vendéglátás ágazat: Turisztikai technikus, Cukrász szaktechnikus, Vendégtéri szaktechnikus, Szakács szaktechnikus
- Kreatív ágazat: Dekoratőr
- Élelmiszeripar ágazat: Élelmiszer-ellenőrzési technikus, Sütő- és cukrászipari technikus
- Sport ágazat: Sportedző (Labdarúgás) – Sportszervező, Fitness-Wellness Instruktor
- Szakképző iskolai szakmák:
- Kereskedelem ágazat: Kereskedelmi értékesítő
- Élelmiszeripar ágazat: Pék-cukrász, Pék
- Turizmus-vendéglátás ágazat: Cukrász, Pincér-vendégtéri szakember, Szakács, Panziós-fogadós
Az Eke Ibolyával készült teljes interjú itt hallható: