Ősszel sem unatkoznak a Munkácsy Múzeum látogatói

munkácsy Fotó: Körös Hírcentrum

Izgalmasnak ígérkezik a második félév is a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A nyári eseményekről, valamint a következő programokról dr. Bácsmegi Gábort, a múzeum igazgatóját kérdeztük a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Izgalmas volt ez a nyár a Munkácsy Múzeumban. Szervezhetett például egy nemzetközi konferenciát az intézmény, amely a csabai kastéllyal kapcsolatos eddigi kutatási eredményeket, illetve a már nem létező, egykori épület történetét mutatta be az érdeklődőknek. Az eddigi régészeti eredmények azt mutatják, hogy ez a kastély mégsem ott állt, ahol a kutatók korábban gondolták. Van még egy potenciális helyszín, ahol a maradványokat keresni szeretnék, amint az anyagi források erre lehetőséget adnak. A Kastély utcában, a Felső Körös soron, az Ábrahámffy utcában a lakosoknak köszönhetően több udvarban is szétnézhettek a régészek. De egyelőre nem lelték a nyomát a több száz évvel ezelőtt létezett kastélynak.

hirdetés

A következő nagy program a Múzeumok Éjszakája volt, amelyet az esős időjárás ellenére idén is sikerrel szervezett meg az intézmény. A labdarúgó-Európa-bajnoksághoz kapcsolódva szerepelt az események között gombfoci, csocsó és mezkészítés is. Emellett pedig az időszaki tárlatokat és az állandó kiállításokat szintén megtekinthették a vendégek. Az este folyamán több alkotással gyarapodott a múzeum gyűjteménye, egy Munkácsyt ábrázoló márvány faragványt ajándékozott az intézménynek egy Szegeden tanuló fiatal szobrász, illetve Holó Hóbel László szintén az egyik alkotását rábízta a múzeumra. Így a képzőművészeti gyűjtemény kortárs része is szépen gyarapszik.

A Bolygósztori című időszaki tárlat még látogatható szeptemberben a múzeumban, amely a különböző meteoritok és az ásványok világába kalauzolja az érdeklődőket. Emellett ugyancsak nyitva tart október végéig A mi háborúnk kiállítás, itt a második világháború vármegyei történetei, családi ereklyéi kerültek elő. A Hazafias festészet a négyzeten – Munkácsy Mihály Honfoglalása anyaga szintén október 27-ig tekinthető meg a múzeum falai között. Emellett előtérbe kerültek ismét a természetfotósok, zajlik a Tortamustra szervezése, és több jeles személyiségről is megemlékezik még az idei évben a múzeum.

A dr. Bácsmegi Gáborral készült teljes interjút itt hallhatják: