Időutazásra hívja a Kossuth diákjait a tanoncképzés 140. évfordulója

Kossuth Fotó: Körös Hírcentrum

Egy különleges, megemlékező évnyitóval indult a tanév a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. Ugyanis egy jelentős eseményre emlékeznek vissza az intézményben egész évben. Erről is mesélt Palotás-Rózsa Diána, a tagiskola megbízott igazgatója a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Az osztályok kialakításával, a tanügyi dokumentumok átvizsgálásával indult el a munka még a 2024/2025-ös tanév kezdetét megelőzően az orosházi tagiskolában. Miután Pörneki Attila a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatójaként tevékenykedik már, Palotás-Rózsa Diána vette át megbízott igazgatóként a feladatokat Orosházán. A beiskolázási mutatókkal elégedettek, új szakmaként indult a kisgyermekgondozó, -nevelő, amelyre volt is szerencsére elég jelentkező. A szakképző iskolai területen a gépészet és a vendéglátás ágazatok lettek népszerűek.

hirdetés

A tanoncképzés 140. évfordulóját ünneplik idén a Kossuth-ban, amelyről elsőként a tanévnyitón emlékeztek meg, de az év folyamán több esemény is kapcsolódik majd ehhez az alkalomhoz. Sor kerül egy emléktábla-avatásra, illetve egy projektvetélkedőt szintén szerveznek, amelyen a 7-8. osztályos diákok a már szakképzésben tanuló végzősökkel együtt, egy csapatban mérhetik össze tudásukat. Illetve egy bál szervezésébe szintén belekezdtek, ez november végén lesz esedékes, és mindenképpen szeretnének vele hagyományt teremteni.

Emellett az ősz folyamán zajlanak majd a beiskolázási programok, kezdve a Szakmák Utcájával szeptember végén. Itt, ugyancsak a tanoncképzésre visszaemlékezve, egy kis időutazáson vehetnek majd részt az érdeklődők. Nyílt nap lesz az iskolában október 17-én és december 7-én, ahol az intézmény működését leshetik meg a még pályaválasztás előtt álló fiatalok.

Bár számos megmérettetés inkább a második félévben valósul majd meg, már most kapott az iskola tantestülete több versenyről is kiírást, főleg vendéglátás témakörben. Az oktatók komolyan veszik ezeket, lelkesen, motiváltan készítik fel a fiatalokat – emelte ki Palotás-Rózsa Diána. A múltban számos szép sikert értek már el a tanulók, így abban bíznak, hogy ez idén folytatódni fog.

Nem csupán a most még nyolcadikos fiataloknak kínálnak azonban lehetőségeket, hiszen érettségi utáni képzések ugyancsak elérhetőek a tagiskolában. Egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel évről-évre, jelenleg is tanulnak felnőtt diákok villanyszerelőnek, a szociális ápoló és gondozó, valamint általános ápoló szakmákban. Ezekre folyamatos a jelentkezés, tehát később újabb csoportok indulnak majd.

A Palotás-Rózsa Diánával készült teljes interjút itt meghallgathatják: