A nőgyógyászati daganatos betegségekre hívták fel a figyelmet Orosházán

Orosházán Fotó: Körös Hírcentrum

Szeptember 21-én Orosházán szervezték meg a World Go Day 2024 Hungary (Nőgyógyászati Onkológiai Világnap) elnevezésű országos programot, melynek legfőbb célja évről évre felhívni a figyelmet a nőgyógyászati daganatokra, azok tüneteire, a megelőzés, a szűrővizsgálatok fontosságára.

Az esemény helyszíne a Máltai Játszótér volt, ahol Farkas Attiláné Edit, az Orosházi Mályvavirág Pont vezetője már több éve önkéntesként dolgozik. A World Go Day lebonyolításában nagy szerepet vállalt az orosházi pont. Ráadásul ekkor adták tovább a Mályvavirág Pontok Stafétáját a jövő évi szervezőnek. Továbbá a játszótér a 14. születésnapját is ezen a napon, a World Go Day-jel összekötve, egymást kiegészítve ünnepelte.

hirdetés

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke vette sorra az rendezvény előzményeit. Szó esett arról, hogy ezt a programot minden évben másik pont szervezi, hónapok munkájával. Kifejtette, idén szeptember 20. környékén már 140 helyen tartanak a világban hozzájuk hasonlóan megelőzésre felhívó eseményeket. A 2024-es év fő témája a stigma, amellyel foglalkoztak az akadályversenyen és a kerekasztal beszélgetésen is.

A nap folyamán a kicsiknek és nagyoknak egyaránt biztosítottak programokat, ráadásul a kerekasztal beszélgetés során a betegségek komolyabb, picit szakmaibb oldaláról ugyancsak szót ejtettek. Egy 2024 méteres sétára szintén elindultak a résztvevők, mely során megtekintették a lilába öltöztetett kirakatokat is városszerte. De érkezett aerobic, és capoeira csapat, volt karate, zumba és kutyás bemutató is.