Különleges madarak is szerepet kaptak Gyulán

Fotó: Körös Hírcentrum

Solymászbemutató is színesítette az idei Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programját. Tudósítónk Helt Enikő solymászt kérdezte a madarakról, a szakmáról.

Idén szeptember 27. és 29. között kerül megrendezésre a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében. A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat a családok valamennyi tagja számára tartogat színvonalas programokat. Az erdő nem csupán rendezvényhelyszín, hanem a tanulás, a nevelés, a művészetek tere, testi-lelki feltöltődésünk igaz forrása. A gyulai esemény 1997 óta az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdők Hete regionális megnyitója is egyben – írja a programturizmus.hu.

hirdetés

Az erdei programok színes palettáját vonultatják fel a szervezők. A szakvezetéses erdei sétákon érdekességeket tudhatnak meg a látogatók a fák, a növények életéről. Különleges erdei helyszíneken, sajátos akusztikával rendelkező erdei teátrumokban lehetőséget biztosítanak a helyi művészek, fiatal tehetségek bemutatkozására, a helyi értékek megismertetésére.

Pénteken szerepelt a programok között élményséta, kiállításmegnyitó, illetve különböző koncertek. Szombaton kerékpártúrával és koncertekkel folytatódott az esemény. A családok számára egyéb különlegességeket is tartogatott ez a nap, ugyanis hagyományőrző szilvalekvárfőzés, mesemondás, bábelőadás, és koncertek ismét színesítették a napot.

Szombaton látogatott ki a rendezvényre Helt Enikő, aki solymászbemutatóval örvendeztette meg a látogatókat. Mint kifejtette, igyekezett minél színesebb, sokfélébb madarakkal érkezni, elkísérte egy Choliba-füleskuvik, egy harris héja, és három különböző sólyom és egy szirti sas. Arra a kérdésre, hogy hogyan lesz valaki solymász, Helt Enikő megosztotta, ez egy nagyon nehéz hivatás. A madarakkal napi szinten kell foglalkozni, ráadásul szükséges hozzá egy államilag elismert vadászvizsga, egy solymász különbözeti vizsga. Ha ez megvan, akkor lehet beadni egy-egy madárra a tartási kérelmet. Enikőnek a sasokkal való vadászat tetszett meg, emiatt indult el ezen az úton.

Megosztott egy történetet, mely szerint volt egy harris héjája, amelyet a saját szülei neveltek fel, mielőtt hozzá került. Azonban a madár annyira jól érezte magát vele, annyit dolgoztak együtt minden nap, hogy egy másik héja helyett őt választotta a társául. Ezzel felülírta a madár a saját ösztöneit a fajfenntartás érdekében. Léteznek imprintált madarak is, ők az embert tekintik fajtársuknak, vele akarnak párba állni, nem tudva azt, hogy a két faj nem egyezik. A szirti sas felnevelése ugyancsak egy különleges teljesítmény volt, ugyanis női solymászként Enikő az első, aki szirti sast fel tudott nevelni.

A vele készült interjúnkat itt hallhatják: