Egy nagyszabású fásításról is döntöttek Békéscsabán

Békéscsabán Fotó: Körös Hírcentrum

Szeptember végén tartotta meg utolsó soros közgyűlését jelenlegi felállásában Békéscsabán a képviselő-testület, októbertől ugyanis az újonnan megválasztott képviselőkkel működik tovább az önkormányzat. Az ülést követően a Fidesz-KDNP frakció képviseletében Opauszki Zoltán tanácsnok és Nagy Sándor önkormányzati képviselő tartottak sajtótájékoztatót.

Zárt ülés keretében döntött a testület a Kiváló Szociális Munkáért kitüntetés adományozásáról. Ezt idén Bagita Géza, a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ szenvedélybetegek nappali ellátásának terápiás munkatársa és a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény 3. sz. Bölcsődéjének, közismert nevén a Belvárosi Bölcsőde kollektívája érdemelte ki.

hirdetés

Egy rendkívül nagyszabású fásítási programot kezdhetnek el Békéscsabán hamarosan, amely a város szálló por szennyezettségének csökkentését célozza. Az elmúlt közel két évtizedben nem valósult meg ezen a területen ekkora volumenű projekt – emelte ki Opauszki Zoltán. A LIFE projekt keretében egy közösségi kerékpáros rendszer kiépítése helyett valósul meg a fásítás a város több pontján. Érinti majd a Franklin utcai bérlakások mögötti területet, a felsőnyomási dűlőutakat, illetve a CsabaPark területén lévő Parkerdőt.

hirdetés

A Parkerdő faállományának jelentős része több okból kifolyólag számottevően legyengült. Így annak megmentése helyett a vágást, és az ütemezett újratelepítést látják megoldásnak. A jelenlegi fatelepítés keretén belül ennek az ütemezett felújításnak az első, illetve várhatóan a második üteme valósítható meg a projektben. A teljes folyamat időigénye több évtized lehet. A fásítás megvalósítására és az erdőterületek 2026. december 31-ig történő fenntartására a projektben nagyjából bruttó 100 millió forint áll rendelkezésre.

Megtörtént Békéscsaba forgalmi rendjének és meglévő parkolási rendszerének felülvizsgálata a közelmúltban. A közút kezelőjének öt évente meg kell ezt tenni: jelzőtáblák, útburkolati jelek, úttartozékok, gyalogátkelőhelyek szerepeltek a listán. Opauszki Zoltán kifejtette, hogy a felvázolt feladatok költségbecslése megtörténik, készül egy fontossági, sürgősségi sorrend, ez alapján pedig egy ütemezés a források rendelkezésre állása alapján.

Nagy Sándor a költségvetéshez kapcsolva megosztotta, Ónodi Henrietta gyógyulását támogatja az önkormányzat. Időközben a család egy alapítványt is létrehozott ezzel a céllal, melynek a képviselő lesz a kuratóriumi elnöke. Így személyesen tud majd tájékoztatni a békéscsabai kötődésű olimpikon egészségügyi állapotáról. Emellett szót ejtett arról is, hogy folynak az egyeztetések a sérült fiatalok nappali ellátásáról, erre úgy tűnik, hogy plusz támogatást is kap majd a város. Csatlakozott ismét az önkormányzat a Bursa Hungarica pályázathoz, ezzel is segítve a szociálisan rászoruló diákok felsőoktatási tanulmányait.