Profi-T-Ability társasjáték-bajnokságot szerveztek Békéscsabán

társasjáték-bajnokság Fotó: Körös Hírcentrum

A Profi-T-Ability országos logisztikai társasjáték-bajnokság regionális versenyét rendezték meg a közelmúltban a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikumban, ahol nyolc iskola diákjai mérték össze tudásukat, a legjobb négy fiatal az országos döntőbe jutott.

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja harmadik alkalommal hirdette meg a Profi-T-Ability országos logisztikai társasjáték-bajnokságot a középiskolások részére, de a játék népszerűsége egyre növekszik, így hamarosan akár általános iskolások, vagy felnőttek is bekapcsolódhatnak majd. A játék a logisztika területét mutatja be egy könnyen emészhető formában, így nem csupán a szakmát tanuló fiatalok boldogulnak vele. Ezzel a céllal is jött létre három évvel ezelőtt: egy olyan eszközt akart létrehozni a klub, amely nem a száraz tankönyvi tudással, hanem játékosan adja át a logisztika alapjait.

hirdetés

Egy forduló menetét több tényező határozza meg: úgy változnak a körülmények, mint a valódi világpiacon. Ráadásul a szabályok szintén könnyen módosíthatók, ezáltal fejleszti a logikai, stratégiai és gazdasági ismereteket. A lényege, hogy minden egyes játékos rendelkezik kicsi és nagy raktárakkal, kamionnal, és előre meghatározott szabályok szerint árut kell szállítania egyik helyről a másikra. Közben viszont változik az áru értéke, így a szereplők stratégiája szintén folyamatosan módosul.

hirdetés

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a társasjátékok ma már bevethető elemek lehetnek a pedagógiában. A Profi-T-Ability ugyancsak számos készséget és képességet fejleszt, a változó szabályrendszere kreativitásra ösztönözheti a fiatalokat. Egyszer ő maga is nagyon szívesen kipróbálná, reméli, lesz rá lehetősége. Mindenképpen szeretnék majd idővel egy nagyobb volumenű, szabadtéri eseményként megvalósítani ezt a bajnokságot.

Malatyinszki Péter, a Kemény Gábor tagiskola igazgatója kiemelte, számos rendezvény fogja már össze a városi fiatalságot, eddig azonban a társasjáték-bajnokság kimaradt a repertoárból. Dolgoznak majd azon, hogy az elkövetkező években minél többeket megnyerjenek ennek a játéknak. Úgy látja, ma a logisztika mindenki életében jelen van, elég csak a családokra gondolni, ahogy az életet meg kell szervezniük.

Biró Norbert, a Profi-T-Ability társasjáték egyik ötletgazdája elárulta, a tagiskolában összesen három fordulót rendeznek a bajnokság napján, az győz, aki a három forduló során a legtöbb pénzt gyűjti össze. A csapatok fordulónként más-más összetételben játszanak, ezzel is arra késztetve a fiatalokat, hogy jobban tudjanak alkalmazkodni. A játék alapszabályai percek alatt elsajátíthatók, azonban bármikor módosíthatók, ezzel rendszeresen élnek is – fejtette ki Biró Norbert. Nagyon hálás a csabai iskolának, hogy helyet biztosít az eseménynek, így a helyi fiataloknak nem kell akár Kaposvárig elmenni, hogy versenyezhessenek.

hirdetés