Raffai János: A képviselők Orosháza előmozdítására esküdtek fel

Raffai

Nem vezetett eredményre Raffai János, Orosháza polgármestere és a meghívott önkormányzati képviselők október 24-i egyeztetése. A városvezető ehhez kapcsolódó közleményét alább változtatás nélkül közöljük.

Hogyan tovább?

Először is szeretném leszögezni, hogy a mai megbeszélésen történtek méltatlanok Orosháza városához.

Szabó Ervin, aki élő videóban közvetítette a megbeszélést, számára a legfontosabb kérdés az volt, hogy hogyan kívánom a többséget biztosítani a következő időszakban. A bizottságok felállításáról nem kívánt tárgyalni. Ismét bebizonyosodott, hogy egyetlen célja van, hogy Orosháza működését akadályozza. Nagyon sajnáljuk, hogy az elmúlt években nem harcolt ilyen vehemensen a fideszes városvezetéssel szemben. 2019-ben még egyeztetést sem kezdeményezett, és az első testületi ülésen szembesült azzal, hogy a bizottságok már felállításra kerültek, még az ülésről is kivonult.

A képviselők nem a maguk, nem a pártjuk, hanem Orosháza fejlődésének előmozdítására esküdtek fel. Lehetőségük van a testületi üléseken, bizottsági üléseken a napirendekkel kapcsolatban érveiket, észrevételeiket elmondani. Ez alapja lehet a vitának, amelynek végén, konszenzussal a város fejlődését előre vivő döntések születhetnek.

Addig azonban, amíg a FIDESZ-KDNP, akiket Molnár Béla helyi Fidesz elnök úgy tűnik, gyámság alá helyezett, és Szabó Ervin a bizottságok felállításában sem partnerek, csak azt bizonyítják, hogy számukra nem Orosháza, és nem az orosháziak a fontosak.
Az pedig, hogy egyes képviselők szavazatát úgy kívánják megszerezni, hogy különböző eszközökkel nyomást gyakorolnának rájuk, az orosháziak akaratának és a demokráciának a semmibevétele.

Mivel az érdemi vitát Szabó Ervin folyamatos kiabálása meghiúsította, gyakorlatilag a feltett kérdésekre sem hagyta, hogy érdemben válaszoljunk, ezért a megbeszélésnek további értelmét nem láttuk. Lövei Ferenc frakcióvezető és Bojtor István képviselő szemmel láthatóan kellemetlenül érezte magát ebben a helyzetben.

Hogyan tovább, Orosháza?

Ma kiderült, hogy ki, mit kíván Orosházáért tenni!

A mai egyeztetésen nagyvonalú tervezetet javasoltam a frakcióvezetők és a pártok egyéni képviselői felé, ami tökéletesen leképezhette volna a sokszínű választói akaratot. A szervezeti és működési szabályzat módosításával hét főre csökkenne a bizottságok létszáma. Minden bizottságban 4 fő testületi, három fő külsős tag lenne.

A két nagy frakció egységesen kilenc-kilenc, Dr. Szabó Ervin, Gulyás-Szabó Krisztina és Nagy Zsolt egy-egy bizottsági helyet kapna. Kizárólag a pénzügyi bizottság elnöki posztjához ragaszkodtunk, a másik két elnöki helyről a Fidesz és a többi résztvevő dönthetett volna. Véleményem szerint ez a legigazságosabb és legátláthatóbb módja a bizottsági helyek elosztásának, mivel a választók akaratát leképezi.

Mivel ezt az ajánlatot semmibe vették, felmerül a kérdés: hogyan tovább? A sokat emlegetett „konszenzusos munkának” nem az alkudozásban, hanem a bizottsági, testületi kötelezettségeink teljesítésében kell megvalósulnia.

Dr. Szabó Ervin élő közvetítésének felvételét itt is megtekinthetik: