2025. május 8-án csütörtökön elkezdődött a bírálat Az Év Pálinkás Bonbonja megmérettetésen. Ez a verseny 2023-ban indult, célja, hogy összekapcsolja a csokoládé és a pálinka kulináris élvezetét.
Az Év Pálinkás Bonbonja egy 2023-ban útjára induló egyedülálló és nemzetközi tapasztalatok alapján felépített verseny, amely a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként kerül megszervezésre. Az érzékszervi bírálatnak az impozáns Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont bálterme exkluzív helyszínként adott otthont. A verseny célja a HUNGARIKUM magyar pálinka mint nemzeti italunk és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládéműhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.
A megmérettetésre olyan hazai és határon túli (adószámmal rendelkező) vállalkozók, vállalkozások – kézműves csokoládé műhelyek, cukrászüzemek, vendéglátóhelyi cukrászok, chef-ek, és egyéb édesipari termékeket előállítók nevezhettek, akik minőségi alapanyagokból készített termékeikben a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben rögzített kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használták fel. A megmérettetésre összesen 143 nevezés érkezett, az ország szinte minden szegletéből. A Felvidék is ismét képviseltette magát.

Az idei évben ismét négy kategóriában lehetett nevezni:
- Krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonból 51,
- Cseresznyepálinkával (bármilyen fajtájú nemes cseresznye, vagy vadcseresznye) készült kézműves bonbon 27,
- Minőségi magyar párlattal készült kézműves bonbon 34 nevezés érkezett,
- Oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon kategóriában 31 mintát neveztek.
A zsűriben kiváló, nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládé mesterek, édesipari és pálinkás szakemberek vesznek részt, akik garantálják a verseny kiemelkedő szakmai hitelességét. A zsűri elnöke: Veszely Attila mestercukrász, csokoládé mester, nemzetközi csokoládé bíráló.
A nemzetközileg is elismert szakértő zsűrit az alábbi szakemberek alkotják:
- Balogh Nóra, cukrászmester, a nagymarosi Sakura Cukrászda tulajdonosa
- Borbáth Gabriella, pálinkamester, okleveles pálinkabíráló, csokoládé-párlat balance értékelő
- Erdélyi Balázs, Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, cukrászmester
- Kiss Zoltán, mestercukrász, a Kiss Cukrászda tulajdonosa, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja
- Knezsik István, Az Autós Nagykoalíció elnöke
- Ledő Mónika, okleveles élelmiszermérnök, pálinkamester szakmérnök, a NÉBIH élelmiszerbiztonsági főfelügyelője
- Lovassy György, okleveles élelmiszeripari mérnök, tapasztalt pálinkabíráló
- Pataki Ádám, cukrászmester, a Pataki Cukrászda tulajdonosa
- Schmidt Eszter, okleveles pálinkamester és csokoládé-kávé-teakészítő mester
- Szervánszky László, a soltvadkerti Szent Korona Családi cukrászda második generációs tagja
- Uhrin Anna, Budapest Marriott Hotel Pastry Chef
- Veszely Attila, mestercukrász, csokoládé mester, a zsűri elnöke

A zsűri a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján bírálta és pontozta a termékeket. A főbb értékelési szempontok között szerepelt például a megjelenés, a kreativitás, vagy éppen a harmónia. Minden mintát egyszerre minimum 3 fő kóstolt meg párhuzamosan, egymástól függetlenül, majd kötelesek voltak konszenzusra jutni. Amennyiben ez nem történt meg, a zsűri elnöke hozta meg a végleges döntést. A zsűri a mintákat 50 pontos rendszerben értékelte, illetve szöveges értékelést alkotott a termékről. A versenyzők az eredményhirdetést követő 15 napon belül kapják meg a minta minősítéséről készült bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével.
A zsűri által megítélt pontszámok alapján a benevezett termékek arany, ezüst, bronz minősítésben részesülhetnek. Továbbá kihirdetnek kategóriagyőzteseket is. Ezek a Legjobb krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbon, a Legjobb cseresznyepálinkás bonbon, a Legjobb párlattal készült bonbon, a Legjobb oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon, illetve AZ ÉV PÁLINKÁS BONBONJA 2025. Az idei esztendőben a tavalyi év sikere után újra egy társadalmi zsűri a bírálók által aranyérmesnek minősített bonbonokból kiválasztja a Gyulai Pálinkafesztivál Közönségdíjas pálinkás bonbonját is.
A díjkiosztóra a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül, június 7-én, szombaton 13 órától az exkluzív Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont báltermében kerül sor.




