Sikeres volt idén is az agrártámogatás

sikeres

Sikeres évet zárt agrártámogatási ügyei kapcsán a Békés Megyei Kormányhivatal – árulta el az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály vezetője, Magyarné dr. Knap Diána.

Az ügyfelektől zömében jó minőségű, jogszabályi előírásoknak megfelelő kérelmek érkeztek be idén. Az is általános tendencia, hogy a mértékletesség elve mentén és a valóságnak megfelelően igényelnek támogatásokat a megyei gazdálkodók. Akár állatalapú, akár területalapú a támogatás. Megyénk igénylői összességében csaknem 39 milliárd forint támogatásban részesültek a 2017. évi Egységes Kérelem eredményeként. Ennek legnagyobb aránya – 17,5 milliárd Ft – területalapú volt, zöldítés jogcím alatt pedig szintén jelentős összeg, 10,5 milliárd Ft került kifizetésre.

hirdetés

Az országos beadványok közel 9%-át, több mint 14.000 Egységes Kérelmet Békés megyében nyújtották be idén. Ez a kérelemszám hazánkban – megyei összehasonlításban – a negyedik helyen áll. Az országosan bejelentett több mint 5 millió hektár területből pedig a megyei kérelmek 440.000 hektár igénylést tartalmaznak. A kérelmek tekintetében idén októberben indult el az előlegek kifizetése. Amennyiben a kérelemmel kapcsolatos helyszíni és adminisztratív ellenőrzések lehetővé tették, a kifizetés november végéig le is folyt, a közösségi jogszabály alapján. Az idén benyújtott kérelmekkel kapcsolatban elmondható, hogy az ügyfelek közel 85%-a számára már megtörtént az előlegfizetés.

Az Egységes Kérelem helyszíni ellenőrzéseinél a megyei összes kérelemre vetítve – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is 2% körül alakult az ellenőrzéssel érintett ügyfelek száma. Az országos 5%-os ellenőrzési rátával szemben. A központi vizsgálatok szerint a megyei kérelmek alacsony kockázatúak, a már említett helyes és reális ügyféligényléseknek köszönhetően.

Az ellenőrzési eredmények alapvetően kevés hibát mutatnak. A mégis előforduló helytelenségek legnagyobb százalékát az okozza, hogy az ügyfelek a kötelezően előírt nyilvántartásaikat (állatnyilvántartás, Gazdálkodási napló) pontatlanul, vagy egyáltalán nem vezetik. Ezért szükség esetén érdemes szakembert (szaktanácsadót) bevonniuk, vagy a jogszabályi kötelezettségeikről a falugazdász munkatársaknál érdeklődniük.

A Vidékfejlesztési Program keretében megjelenő felhívások iránt idén is nagy volt az érdeklődés. Békés megyében több mint 6200 eddig a támogatott kérelmek száma, melyek közül nagy számban érkeztek pályázatok a Kertészeti Gépbeszerzés, a Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása, illetve az Agrár-környezetgazdálkodási, és Mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás jogcímekre. Az önkormányzatok aktivitásáról árulkodik, hogy a Békés megyei önkormányzatok 75%-a a külterületi helyi közutak fejlesztésére pályázott, jelentős részük sikeresen. A Vidékfejlesztési Programban meghirdetett jogcímekben idén az eddig benyújtott kifizetési kérelmek alapján közel 3 milliárd forint került kifizetésre támogatásként. A legtöbb kifizetési kérelem az Állattenyésztés-trágyatárolók építése, a Kertészeti gépbeszerzés, a Fiatal Mezőgazdasági termelők támogatása, a Külterületi helyi közutak fejlesztése és az önkormányzati utak kezelését biztosító gépek beszerzése iránti felhívásokra érkezett – közölte a szakember.

Szóljon hozzá!

7 + 2 =